— donderdag 23 juni 2022, 16:14 | 2 reacties, praat mee

NDP Nieuwsmedia wil weer ‘Plasterk-journalisten’ voor de regio

NDP Nieuwsmedia wil dat staatssecretaris Gunay Uslu (media) de Stimuleringsregeling jonge journalisten nieuw leven inblaast maar nu specifiek gericht op de lokale en regionale journalistiek. De regeling werd in 2010 opgetuigd door toenmalig minister Plasterk met als doel redacties op een goedkope manier aan jonge journalisten te helpen. Veel van deze zogeheten ‘Plasterk-journalisten' konden daarna blijven. Laatste wijziging: 24 juni 2022, 11:37

Volgens NDP Nieuwsmedia kan deze stimuleringsregeling uit de oude doos - waarvan tot en met 2012 gebruik kon worden gemaakt - de lokale journalistiek direct en effectief versterken. Ze vindt dat de staatssecretaris in haar recente beleidsbrief een ‘smalle kijk op lokale journalistiek’ toont omdat zij vooral focust op lokale omroepen.

In totaal investeert de coalitie 30 miljoen euro structureel in media, waarvan 20 miljoen in de versterking van de lokale journalistiek. ‘Maar in de plannen van de staatssecretaris lijken de ingezette middelen exclusief naar publiek gefinancierde lokale omroepen te gaan’, stelt directeur Herman Wolswinkel van NDP.

Zo gaat er geld en energie naar de overheveling van de financiering van deze omroepen (van gemeenten naar het Rijk) en biedt de staatssecretaris (vrijwillige) medewerkers van lokale omroepen professionaliseringstrajecten aan.

De regionale dagbladen komen er bekaaid af, vindt de brancheorganisatie. ‘In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn regionale dagbladen met hun talloze lokale edities cruciaal voor de lokale nieuwsvoorziening, en samen met huis-aan-huisbladen hofleverancier van het lokale nieuws’,. Herinvoering van het stimuleringsregeling jonge journalisten zou volgens de brancheorganisatie het héle lokale nieuwsecosysteem ten goede komen, waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen publieke en private nieuwsmedia.

NVJ
De NVJ zegt de oproep voor nieuwe ‘Plasterk-journalisten’ van harte te ondersteunen. ‘Het is wel van groot belang ervoor te zorgen dat deze regeling dan ook werkelijk zorgt voor een uitbreiding van de redactiekracht, en dus voorzien wordt van heldere voorwaarden. Zodat publiek geld ook daadwerkelijk wordt besteed aan een publiek doel, het versterken van lokale en regionale journalistiek’, aldus Thomas Bruning van de NVJ.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Wim Theunisse, 23 juni 2022, 23:16

Kan staatssecretaris Gunay Uslu er voor zorgen dat jonge kritische analytische journalisten de regionale burelen bevolken zonder dwingende tussenkomst van lokale overheden zoals gemeenten die vinden dat zij kunnen dwarsliggen?

De onafhankelijke nieuwsgaring in de provincies buiten zuid- en noord holland is dood.
Gemeenten maken uit wat er gepubliceerd wordt.
Zij schrijven de artikelen die in de kranten, zoals de P.Z.C. geplaatst moeten worden.

Jaren geleden hebben zij elk democratisch niveau de nek omgedraaid omdat zij vonden dat zij het beter wisten.
Ondanks dat roepen zij dat het democratisch gehalte omhoog moet en als iemand of een groep belangenbehartigers dat probeert lopen de behartigers een Dead End Street in.

Voor aankomende jonge kritische journalisten is het onbegonnen werk, niet de moeite waard om het beroep van journalist te gaan vervullen omdat het machtsdenken vanuit financieel oogpunt prevaleert.
Daar kan geen jong mens tegen op.

Wim Theunisse, 23 juni 2022, 23:20

Vakkenvullen bij de Aldi is relaxter en beter betaald dan journalist zijn en zonder het risico kapot geschoten te worden.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.