Villamedia is vandaag gesloten. Vacatures worden morgen weer geplaatst.

— woensdag 10 september 2008, 11:06 | 0 reacties, praat mee

Navelstaren in de polder

Gastcolumnist Helmut Hetzel is buitenland- correspondent voor diverse Duitse media.


Het medialandschap en de journalistiek ondergaan weer een fundamentele metamorfose, dankzij de derde grote mediale revolutie – de internetrevolutie, die van de wereld nu echt een Global Village maakt.

Naast de structurele reacties op het internet – multimediale websites, krantensites maken gebruik van audio en video, omroepsites ontdekken het geschreven woord – zijn er specifieke reacties, die van media tot media en van land tot land kunnen verschillen.


In Nederland ziet men verschillende reacties. Sommige media denken de internetuitdaging met een herbezinning op het lokale, regionale en nationale nieuws te kunnen pareren. Soms leidt dat tot navelstaren in de polder. De wereld, the Global Village, is te bedreigend. Kleine dingen, die in een uithoek gebeuren, kunnen zo in Nederland ‘wereldnieuws’ worden. Ze worden uitvergroot. Iemand is dan wereldberoemd in Nederland.


De andere kant van deze nieuwe trend tot navelstaarderij is het links laten liggen van belangrijke gebeurtenissen die buiten de ‘grote’ kosmos van Nederland plaatsvinden. Bijvoorbeeld in Europa. Waar zijn in Nederland de vaste columns en televisieprogramma’s die geregeld over Europa en de ontwikkelingen in de Europese Unie berichten, zoals dat in Luxemburg, Duitsland of België en zelfs in het zo EU-kritische Groot-Brittannië gebeurt? Wat weet men in Nederland eigenlijk over de nieuwe EU-lidstaten, zoals Estland, Bulgarije of Hongarije?


Door mijn bril als buitenland-correspondent, die probeert het nieuws en de maatschappij in Nederland reflecterend te volgen, zie ik ook de Nederlandse journalistiek meer en meer het slachtoffer worden van de hyperverslaggeving zoals die zich ook in andere landen manifesteert. Ze wordt sneller, kortademig, en meer en meer vervlakkend. Het is minder analyse, minder achtergrond, meer infotainment.


Soms kunnen Nederlandse media ook zeer vooringenomen zijn. Vijf speciale uitzendingen over Barack Obama, niet één over John McCain. Of gewoon te tam. Op een paar uitzonderingen na was de verslaggeving over de verschrikkelijke mensenrechtensituatie in China in het kader van de Olympische Spelen lang niet zo kritisch als die van mijn Duitse collega’s.


Op zondag 14 september organiseert Tumult een bijeenkomst ‘Nederland door vreemde ogen’, met o.a. Helmut Hetzel, ere-voorzitter Europese Journalisten, ex-voorzitter Buitenlandse Persvereniging.

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.