word studentlid

— zaterdag 17 september 2022, 08:20 | 0 reacties, praat mee

Nationaal Coördinator tegen Racisme: Politiek heeft gefaald in toezicht op Ongehoord Nederland

Nationaal Coördinator tegen Racisme: Politiek heeft gefaald in toezicht op Ongehoord Nederland
Rabin S. Baldewsingh, de Nationaal Coordinator Discriminatie en Racisme (NCDR) - © Henriette Guest / ANP

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft gefaald in zijn toezicht op de gang van zaken rond omroep Ongehoord Nederland. Dat stelt Rabin Baldewsingh, de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. Hij doet dat in reactie op het ingrijpen van de NPO na een omstreden item over racisme in het programma Ongehoord Nieuws. De NPO wil dat het Commissariaat voor de Media oordeelt of de mediawet is overtreden. Laatste wijziging: 17 september 2022, 16:36

“De afspraak was dat het ministerie de gang van zaken rond Ongehoord Nederland zou monitoren”, stelt Baldewsingh, die is aangesteld door de minister van Binnenlandse Zaken.

“Dat was een voorwaarde voor de aspirant-status van Ongehoord Nederland binnen het bestel. Het is een heel kwalijke zaak dat dat niet is gebeurd. Er waren al eerder allerlei signalen dat Ongehoord Nederland zich niet aan de spelregels hield.” Het ministerie liet de afgelopen maanden doorlopend weten geen toezicht te houden op de programma’s van ON. De ombudsman startte een onderzoek naar de omroep na klachten van kijkers.

“Het is van groot belang dat het kabinet heel duidelijk aangeeft waar de grenzen van de vrijheid van meningsuiting liggen”, vindt de Nationaal Coördinator. “Het is onverantwoord en gevaarlijk dat Ongehoord Nederland de ruimte heeft gekregen om de samenleving verder te polariseren en aan te zetten tot haat tegen groepen in de samenleving. Het kabinet moet deze kwestie nu serieus nemen en naar zich toe trekken.”

Uslu: Den Haag geen invloed op inhoud van programma’s
Staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) reageert via haar woordvoerder op het verwijt van Baldewsingh door te zeggen dat het publieke bestel wettelijk zo is ingericht dat Den Haag “geen invloed kan hebben op de inhoud van de programma’s die de omroepen van de NPO maken.”

Het is volgens de staatssecretaris aan de NPO om in de gaten te houden of omroepen journalistieke codes naleven, aan de Ombudsman om zwaarwegende adviezen te geven en aan het Commissariaat voor de Media om in de gaten te houden of de mediawet wordt overtreden. In juli kreeg Ongehoord Nederland een sanctie opgelegd van de NPO. “Indien een omroep twee sancties heeft opgelegd gekregen, kan de staatssecretaris de vergunning voor een omroep heroverwegen”, aldus de woordvoerder.

In het item werd een compilatie getoond van internetfilmpjes waarin mensen van kleur witte mensen in elkaar slaan. Volgens presentatrice Raisa Blommestijn wilde het programma hiermee “een op sociale media minder belicht aspect van racisme” tonen. Zij sprak over “blanken die door negers in elkaar worden geslagen”. De NPO heeft vrijdag “veel” klachten ontvangen over het item. Bestuursvoorzitter Frederieke Leeflang heeft de Ombudsman van de NPO gevraagd deze klachten “met voorrang” te behandelen.

Bekijk meer van

Ongehoord Nederland

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.