— donderdag 28 februari 2019, 12:07 | 0 reacties, praat mee

Nationaal Archief: hoger beroep in zaak stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden

Een van de archiefcorridors van Het Nationaal Archief | Robin Utrecht / ANP

Het Nationaal Archief gaat in hoger beroep tegen een uitspraak rond de stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden van journalist Arnold Karskens, meldt het NRC. De Amsterdamse bestuursrechter oordeelde dat dossiers met vermeende kampbeulen aan Karksens' stichting mogen worden overhandigd, mits aan hen toestemming is gevraagd.

Nog los van de hoeveelheid werk om “vier kilometer archief” te moeten doornemen zegt het Nationaal Archief in dat geval een opsoringsinstantie te worden, in plaats van een onderzoeksorganisatie. “Dat is niet onze taak, maar die van het Openbaar Ministerie”, aldus diretcteur Marens Engelhard tegenover NRC.

Vanwege dat principiële uitgangspunt is hoger beroep ingesteld. Engelhard zegt te hopen dat de Raad van State snel met een oordeel komt.

Knoops’ advocaten, dat Karskens in de zaak bijstaat, wijst erop dat een slepend conflict kan betekenen dat er straks geen voormalige kampbeulen meer in leven zijn en het belang van de rechtszaak wegvalt. Meer bij NRC

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.