— donderdag 28 januari 2010, 11:32 | 0 reacties, praat mee

Namen noemen

Er moeten een paar zuchten van verlichting zijn geslaakt op diverse Vlaamse krantenredacties toen bleek dat buurman seriemoordenaar Robert J. tot bekentenissen was overgegaan. Want de man was al met foto en volledige naam op de voorpagina’s geplakt, nog voor er sprake was van bewijzen van schuld of bekentenissen. Wat als het buikgevoel van de speurders niet had geklopt en ze wel degelijk een onschuldige hadden onderzocht?

Zeker voor Nederlanders is dat namen noemen in de Vlaamse pers een rare zaak. Jullie hebben het meestal nog altijd over Mohammed B. of Volkert van der G., zelfs nadat de betrokkene al veroordeeld is door de rechtbank.

Dat kennen we in Vlaanderen niet. De regel is – of beter was – dat identificatie van een verdachte alleen kan in gevallen van grote maatschappelijke relevantie, en wanneer de schuldvraag zo goed als beantwoord is, bijvoorbeeld bij betrapping op heterdaad of bij bekentenissen van de verdachte. Ook al was dat in deze zaak zeker niet het geval, toch vormde het voor een aantal redacties geen probleem om de volledige identiteit en zelfs herkenbare foto’s van de man vrij te geven. Dat was er meer dan een stap over. Want zeker de in criminaliteit gespecialiseerde media hebben genoeg expertise in huis om te weten dat iemand die verdacht wordt het daarom nog niet gedaan heeft. En weten perfect dat je makkelijk een grote concertzaal vult met het aantal mensen van wie achteraf bleek dat ze ten onrechte in voorhechtenis gehouden werden. Uit puur respect voor een paar basisregels van een democratische rechtsstaat zou het in die fase van het onderzoek aangewezen zijn zich met enige terughoudendheid op te stellen. Die basisregels hebben trouwens een wettelijk verankerde basis, zoals bijvoorbeeld het recht op onschuld tot het tegendeel bewezen is. Tot op dat ogenblik wegen ook het recht op privacy en het recht ‘om niet aan publieke verachting blootgesteld te worden’, zoals dat wat verouderd in de wet staat.

Maar die regels hebben we in Vlaanderen nu ten grave gedragen: wanneer je naam valt, ben je voortaan loslopend wild. En als je het niet gedaan hebt, levert dat weer een leuk stukje op.

.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

Bekijk meer van

Yves Desmet België

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.