— donderdag 29 maart 2012, 09:34

‘Naam Telegraaf-journaliste zuiveren’

Het Openbaar Ministerie moet de naam van Telegraaf-journaliste Jolande van de Graaf zuiveren, stelt Alex Brenninkmeijer, de Nationale Ombudsman. Van de Graaf had sowieso nooit als verdachte aangemerkt moeten worden in een geruchtmakende zaak rond lekken bij veiligheidsdienst AIVD. Van de Graaf schreef in 2009 artikelen op basis van bij de AIVD gelekte informatie. Ze publiceerde daarmee staatsgeheimen, aldus het Openbaar Ministerie. De zaak tegen Van de Graaf werd uiteindelijk geseponeerd, maar kreeg daarbij de zogeheten 'sepotcode 07' - onrechtmatig verkregen bewijs. Brenninkmeijer vraagt de minister van Justitie en Veiligheid om die code, die op Van de Graafs strafblad wordt aangetekend, te wijzigen in 'sepotcode 01' - onterecht als verdachte aangemerkt. Volgens de Ombudsman had het OM veel terughoudender moeten opereren in de zaak rond journaliste Van de Graaf. "Dit klemt temeer nu achteraf is gebleken dat de aanvankelijke verdenking alleen is gebaseerd op bewijsmateriaal dat door de AIVD is verkregen door buitenproportionele (en dus onrechtmatige) inzet van bijzondere middelen zoals telefoontaps", aldus Brenninkmeijer. Meer bij de Nationale Ombudsman

Bekijk meer van

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.