— dinsdag 12 maart 2013, 11:00

‘Mythische status Woodward onverdiend’

Opinieweekblad Newsweek houdt in een uitgebreid artikel de mythe van journalist Bob Woordward tegen het licht. Waarom staat deze man, die met collega Carl Bernstein in de jaren zeventig furore maakte, eigenlijk zo hoog in aanzien? Volgens journalist Max Holland valt er genoeg af te dingen op Woodward, die recent in aanvaring kwam met het Witte Huis, dat hem zou hebben geïntimideerd. Gene Sperling, voorzitter van de Nationaal Economische Raad, zou Woodward "you'll regret it" hebben toegevoegd over een artikel rond financieel beleid van de Obama-regering. Uit e-mails bleek echter dat de verhouding tussen Sperling en Woodward aimabel was en dat de zin over spijt feitelijke onjuistheden in Woodwards artikel betrof. Laatste wijziging: 5 september 2018, 12:05

Holland stelt op basis van uitspraken en vrijgegeven documenten rond het Watergate-schandaal dat Woordward regelmatig vrijelijk varieerde op uitspraken in interviews en literaire stijlmiddelen inzette voor journalistiek. Ontmoetingen in parkeergarages en vlaggetjes in bloempotten om afspraken te maken met FBI-klokkenluider ‘Deep Throat’ zouden niet hebben plaatsgevonden.

Toen een ghostwriter een boekenproject van Woodward overnam en materiaal ontdekte dat deze gang van zaken rond Watergate ondergroef, zou Woodward zelfs intimidatie niet hebben geschuwd. Ook zou inmiddels duidelijk zijn dat Deep Throat - later geïdentificeerd als Mark Felt - niet per se de reinheid van het Amerikaanse Witte Huis op het oog had, maar zijn kansen op de post als hoofd FBI wilde vergroten door gevoelig materiaal te lekken. Zo hoopte hij concurrent Louis Patrick Gray, die na de dood van J. Edgar Hoover waarnemend hoofd was geworden, in diskrediet te brengen.

Newsweek: The Myth of Bob Woodward: why is this man an Amerikcan icon?

Naschrift: Er zijn over de waarachtigheid van een biografie door Woodward over acteur John Belushi inmiddels ook vragen gerezen, bericht Slate Magazine.

Bekijk meer van

Bob Woodward

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.