word studentlid

— dinsdag 19 september 2023, 11:45 | 1 reactie, praat mee

Musk overweegt iedereen portemonnee te laten trekken voor toegang Twitter/X

Musk overweegt iedereen portemonnee te laten trekken voor toegang Twitter/X
Het gestripte voorheen-Twitter logo aan de gevel van het hoofdkantoor in San Francisco. Topman Musk zoekt naar nieuwe inkomstenbronnen, al is een betaalmuur volgens Musk vooral bedoeld om bots te bestrijden. | ANP

Als zoveel Musk-voorzetjes kan het bij een proefballon blijven, maar in een gesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Elon Musk gehint dat hij een betaalmodel overweegt voor álle gebruikers. Het zou het Twitter/X-platform in essentie achter een betaalmuur zetten. Laatste wijziging: 19 september 2023, 12:01

In het gesprek met Netanyahu noemde Musk het plan vooral bedoeld om bots op het platform tegen te gaan. Het aanmaken van bots is een kwestie van centen, aldus Musk. “Maar als iemand een paar dollar ofzo moet betalen, een klein bedrag, zijn de effectieve kosten per bot enorm hoog”, zegt hij.

Dat alle gebruikers moeten betalen is volgens de topman niet om de geïmplodeerde omzet bij Twitter/X op te vangen, enkel om bots te bestrijden. Het bedrag moet volgens Musk relatief laagdrempelig worden. In Nederland kost X Premium zo’n 7,50 per maand. Wereldwijd is er nauwelijks animo voor deze abonnementsvorm. Geschat wordt dat er van de 528 miljoen actieve gebruikers rond 650 duizend betalen voor Premium-functies.

Aan welk bedrag Musk precies denkt is onduidelijk. Ook is onduidelijk welke vorm een eventuele betaalmuur krijgt. Evenmin bekend is of niet-betalende bezoekers nog tweets mogen lezen. Afgelopen zomer sloot Twitter/X toegang tot tweets tijdelijk af, als een bezoeker niet inlogde. Dat werd kort daarop weer mogelijk.

Verder is niet bekend hoe een eventuele betaalmuur honderden miljoenen geëmbedde tweets in artikelen zou treffen. Verzoeken aan Twitter/X leveren geen reactie op, bij gebrek aan een persafdeling.

Bekijk meer van

X Twitter Elon Musk

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Jan Everhard, 19 september 2023, 23:16

Is het opmerkelijk dat X achter een betaalmuur gaat? (Als Musk het daadwerkelijk gaat doen?) Nee, natuurlijk niet. Op X wordt veel ‘nieuws’ gemaakt en verspreid en waarom kijkt niemand ervan op als NRC, FD, Het Parool, De Volkskrant en allerlei andere media achter een betaalmuur zitten? p.s Ik zit zelf niet op X.
Jan Everhard.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.