— maandag 20 november 2023, 12:05 | 0 reacties, praat mee

Moordenaar Turkse journalist Hrant Dink vervroegd vrij

Elk jaar op 19 januari komen mensen samen om de moord op Dink uit 2007 te herdenken. Ze doen dat voor het redactiekantoor van weekblad Agos, waar Dink voor werkte. | Abaca Press

Turkije heeft Ogün Samast, die in 2007 de prominente Turks-Armeense journalist Hrant Dink vermoordde, gratie verleend. Samast was 17 jaar toen hij Dink doodschoot, vanwege diens standpunt wat betreft genocide op Armeense bevolking, uitgevoerd tussen 1915 en 1917. De nationalistische Samast kreeg in 2011 een celstraf van bijna 23 jaar opgelegd, maar kwam vorige week woensdag op proefverlof vrij. Laatste wijziging: 20 november 2023, 12:05

Dink werd in januari 2017 op de stoep voor het kantoor van het weekblad waar hij werkte doodgeschoten.

In reactie op felle kritiek over Samasts vrijlating stelt het Turkse ministerie van Justitie dat correcte procedures zijn gevolgd en Samast vanwege goed gedrag eerder vrijkomt. Er werden in de zaak Dink in totaal 26 anderen veroordeeld, die volgens de toenmalige uitspraak een ideologische moord betrof. De moord was een daad gericht tegen de Turkse staat en de rechtsorde, stelden de rechters toen.

Familie en vrienden van Dink stellen dat de moord alleen kon plaatsvinden omdat de journalist onvoldoende werd beschermd vanuit de overheid en de veiligheidsdiensten. De inlichtingendienst zou volgens de familie Dink zelfs op de hoogte zijn van de moordplannen, maar niets hebben gedaan die te voorkomen.

Özgür Öğret van persveiligheidsorganisatie CPJ noemt de gang van zaken onbevredigend: “Op papier mag Ögun Samast zijn straf hebben uitgezeten, maar Dinks familie kan de langdurige zoektocht naar gerechtigheid nog altijd niet afsluiten.”

Bekijk meer van

Turkije Hrant Dink

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.