basis naar compleet

— dinsdag 13 juni 2023, 16:55 | 0 reacties, praat mee

‘Moord op Peter R. de Vries moest een dag eerder plaatsvinden’

De moord op Peter R. de Vries had een dag eerder moeten plaatsvinden. Tot die conclusie is het Openbaar Ministerie gekomen na het kraken van berichten uit de telefoon die gevonden werd in de vluchtauto die gebruikt is bij de aanslag. De Vries (64) werd op 6 juli 2021 neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam, na een optreden in RTL Boulevard. Hij overleed negen dagen later aan zijn verwondingen. Laatste wijziging: 13 juni 2023, 16:59

Uit de nieuw ontsleutelde berichten zou blijken dat de aanslag op 5 juli gepleegd had moeten worden, maar die avond bleek De Vries niet te gast bij RTL Boulevard. Volgens het OM stuurde verdachte Krystian M. daarop een bericht aan de beoogde schutter. “Maatje die ene is er niet jullie moeten morgen daar naar toe.”

Het zou gaan om een van de andere verdachten in deze zaak, Konrad W., die de aanslag had moeten plegen, denkt het OM. W. zou op de ochtend van 6 juli geweigerd hebben, omdat het wapen dat hij kreeg geen geluiddemper had en omdat hij de plek van de aanslag, het centrum van Amsterdam, te riskant vond. Korte tijd later zou Delano G. bereid gevonden zijn om de “klus” over te nemen, denkt het OM.

‘Huiveringwekkend’
“Gelet op het late tijdstip dat G. is ingeschakeld, is het gemak waarmee hij de moordaanslag lijkt te hebben uitgevoerd even huiveringwekkend als veelzeggend”, zei de officier van justitie hierover op de zitting dinsdag in de rechtbank in Amsterdam.

G. en medeverdachte Kamil E., werden vrijwel direct na de aanslag opgepakt. Tegen hen is in een eerder stadium al een levenslange gevangenisstraf geëist, maar dat onderzoek werd heropend nadat het OM met een nieuwe getuige op de proppen was gekomen. Deze getuige, aangeduid met het nummer 5089, zou een vriend van verdachte en vermeende opdrachtgever Krystian M. zijn geweest en van hem informatie over de moord hebben gekregen. De twee onderzoeken naar de vermeende uitvoerders en vermeende opdrachtgevers werden vervolgens samengevoegd tot een strafzaak.

De rechtbank wil de zaak in januari en februari inhoudelijk behandelen en heeft er twaalf zittingsdagen voor uitgetrokken. Vanaf de eerstvolgende zitting in september zullen de zittingen gehouden worden in De Bunker in Amsterdam-Osdorp. De keuze voor de extra beveiligde rechtbank is niet gemaakt uit veiligheidsoverwegingen, maar omdat de zaak te groot is geworden met de huidige negen verdachten, volgens de rechtbank.

Bekijk meer van

Peter R. de Vries

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.