word studentlid

— vrijdag 6 mei 2011, 14:29 | 6 reacties, praat mee

Fusiewens TROS en AVRO

Fusiewens TROS en AVRO

TROS en AVRO zijn op weg naar een fusie. Dat hebben de omroepen bekendgemaakt tijdens een gezamenlijke persconferentie. Volgens Ed Nijpels, voorzitter van de Raad van Toezicht van de TROS, zullen beide merknamen blijven bestaan. De fusie is afhankelijk van een aantal voorwaarden. Daarvoor moet volgens Nijpels worden gekeken "richting Den Haag en Tweede Kamer. Zij moeten de fusie mogelijk maken". "Het fusieproces zal voordelen met zich mee moeten brengen", aldus Nijpels. En er zijn drie belangrijke voorwaarden waar Den Haag aan zou moeten voldoen voordat er een fusie komt. De omroepwet moet gewijzigd worden zodat het ontstaan van kleine omroepen wordt afgeremd. Andere voorwaarde is dat het 'vrij budget' van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), bestaande uit 185 miljoen euro, afgeschaft moet worden en ten goede moet komen aan omroepen die van plan zijn te gaan fuseren. Ook de eis van 400.000 leden moet geschrapt worden. Laatste wijziging: 9 mei 2011, 11:46

Binnen het publieke bestel wordt al een tijd gesproken over vormen van samenwerking of fusie. Vorig jaar fuseerden de NPS, Teleac en de RVU. Deze omroepen gingen samen verder onder de naam NTR. Die gesprekken vinden plaats onder druk van bezuinigingen die het kabinet aan het publieke bestel oplegt. Het aantal publieke omroepen zal omlaag moeten.

“Aan gedwongen ontslagen valt niet te ontkomen”, meldt Paul Smits van de Raad van Toezicht van de AVRO. “Door de draconische bezuinigingen uit Den Haag zouden er sowieso al gedwongen ontslagen vallen. Door de fusie verandert dit niet.”

Het mogelijke samengaan van de AVRO met de TROS komt als een verrassing. De AVRO leek aan te sturen op samenwerking met de VPRO. Die twee omroepen doen veel aan cultuur. Minister Van Bijsterveldt is blij met de aangekondigde fusie. “Ik ben heel blij dat de Avro en Tros elkaar als verwante omroepen hebben gevonden”, was haar reactie op de plannen.

Bekijk meer van

NPO

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

6 reacties

MvS, 6 mei 2011, 12:54

‘De twee omroepen doen veel aan cultuur.’ Tsja. Ergens heb ik toch ‘t idee dat je qua cultuur een fusie krijgt van bananenvla met pindakaas. Kweenie hoor, een fusie van AVRO’s kunst/klassiek en de palingpop van de TROS.. ik zie ‘t nog even niet. Was dit nou, in het kader van bezuinigingen, de enige denkbare combinatie?

Lennert Hut, 6 mei 2011, 13:07

De Avro leek aan te sturen op een fusie met de Vpro, maar het is toch maar de Tros geworden. De nood is hoog bij de Avro, blijkbaar.

Juul, 6 mei 2011, 14:07

Ach dit soort verhalen heb ik in m’n 31 jarige TROS loopbaan en als OR lid al zo vaak meegemaakt en dan ging het net weer niet door….......In mijn tijd gingen we 4x commercieel en een keer verregaand samenwerken bijv .in 1 gebouw, met de EO.

Ben benieuwd.

Piet van der Vooren, 6 mei 2011, 18:45

Er is binnen de AVRO sprake van een richtingenstrijd. Het kamp-Maas (van directeur Willemijn Maas van de AVRO) is eigenlijk geen voorstander van een fusie met de TROS, maar het bestuur van de AVRO heeft dit toch doorgezet. Maas wilde veel liever verder met de VPRO nog veel meer cultuurprogramma’s gaan maken, maar de VPRO heeft er zelf voor gekozen om zelfstandig te blijven. Daarom bleef alleen de optie van een fusie met de TROS open, concludeerde het bestuur. Maas hoopt dat aan de eisen die beide omroepen aan politiek Den Haag gesteld hebben geen gevolg wordt gegeven, zodat de fusie alsnog afketst. De kenners hebben vanmiddag tijdens de persconfeentie al gemerkt dat Maas met nauwelijks verholen tegenzin de fusie ‘verdedigde’, maar achter de schermen zal er bij de AVRO nog heel wat afgepraat gaan worden. Zelf verwacht ik dat Maas op termijn het veld gaat ruimen bij de AVRO, of uit zichzelf opstapt.

herman, 7 mei 2011, 00:06

Als een speelgoedwinkel en een herenmodezaak een fusie aangaan, dan blijft de speelgoedwinkel een speelgoedwinkel en de herenmodezaak een herenmodezaak! De enige overeenkomst is, dat ze allebei iets verkopen…...

Rob van der Hilst, 9 mei 2011, 11:01

Het pakket ‘externe fusieeisen’ (zéér richting ‘Den Haag’) dat AVRO en TROS op tafel leggen?

Of er lopen daar in ‘Hilversum’ geniale strategen rond die het omroeppolitieke schaakspel tot in de finesses beheersen.
Of het is oliedom.

Benieuwd hoe -niet óf- er zoal op het ministerie en in het nationale Praathuis gebald mee gaat worden.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.