NVJ compleet lid

— woensdag 16 januari 2019, 09:14 | 0 reacties, praat mee

Streamingplatform Roku komt terug op toevoegen Infowars

Streamingplatform Roku komt terug op toevoegen Infowars
Alex Jones spreekt aanhangers toe tijdens een demonstratie in 2016 | Brian Blanco / EPA

Het Amerikaanse streamingplatform Roku ligt onder vuur nu het Infowars van complotdenker Alex Jones heeft opgenomen in de lijst van zenders. Jones' bedrijf Infowars werd vorig jaar van diverse sociale netwerken en platformen (van onder meer Apple en Twitter) geweerd. Laatste wijziging: 16 januari 2019, 13:19

Roku stelde in eerste instantie dat het een neutraal platform is dat geen mening of invloed heeft over de inhoud, maar is na alle kritiek nu tot nieuwe inzichten gekomen, schrijft het op Twitter:

Alle producties van Infowars zijn wel via hun eigen website te bekijken en te beluisteren.

Eigenaar en presentator Alex Jones is een controversieel figuur, die in podcasts en uitzendingen fulmineert tegen donkere krachten in de Amerikaanse overheid die een burgeroorlog voorbereiden en kijkers en luisteraars waarschuwt voor diverse false flags - in scène gezette incidenten bedoeld om bijvoorbeeld strenger wapenwetgeving te rechtvaardigen of burgerrechten te beperken.

Zo stelt Jones dat een schietpartij in 2012 op een kleuterschool in het plaatsje Sandy Hook nooit heeft plaatsgevonden. De doden die daar vielen - waaronder twintig kinderen - zijn volgens Jones acteurs. Nabestaanden sleepten Jones voor de rechter voor deze uitspraken.

Critici zien achter Jones’ tirades vooral een cynische marketingstrategie, bedoeld om voedingssupplementen en survivalgear te verkopen. Deze acties en vanwege het verspreiden van nepnieuws brachten de belangrijkste platformen ertoe om Infowars te weren. Als gevolg van een recente uitspraak in de zaak rond Sandy Hook-ouders is Infowars opgedragen om interne documenten rond marketing te overhandigen.

Roku kreeg voor het toewerpen van een reddingsboei voor het belaagde mediabedrijf stevige kritiek. In 2017 legde het actualiteitenprogramma Last Week Tonight (HBO) Infowars en Jones rol daarbinnen onder het vergrootglas:

 

 

Bekijk meer van

Roku InfoWars Alex Jones

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.