banner festival 23

— maandag 9 januari 2023, 16:26 | 0 reacties, praat mee

Moederbedrijf van Facebook verwijdert berichten die bestorming Braziliaanse overheidsgebouwen prijzen

Aanhangers van de rechtse oud-president Jair Bolsonaro drongen zondag het parlementsgebouw, hooggerechtshof en presidentieel paleis in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia binnen. - © AFP / Sergio Lima

Meta, het moederbedrijf van Facebook, zegt maandag dat het berichten verwijdert waarin de bestorming van Braziliaanse overheidsgebouwen van zondag wordt gesteund of geprezen. Laatste wijziging: 9 januari 2023, 16:34

“Voorafgaand aan de verkiezingen hebben we Brazilië als tijdelijke locatie met hoog risico aangewezen en hebben we berichten verwijderd waarin mensen werden opgeroepen naar wapens te grijpen of het congres, het presidentieel paleis en andere federale gebouwen op gewelddadige wijze binnen te vallen”, zei een woordvoerder van het bedrijf.

“Dit bestempelen we ook als een illegaal evenement, wat betekent dat we berichten verwijderen die er steun aan betuigen of die het prijzen.”

Eerder sommeerde de Braziliaanse hooggerechtshofrechter Alexandre de Moraes Facebook, Twitter en TikTok al om de accounts van gebruikers die “antidemocratische propaganda” verspreidden te blokkeren. Lokale media schrijven dat zeventien accounts die direct in verband kunnen worden gebracht met het bestormen van overheidsgebouwen verwijderd moeten worden.

Veel schade aangericht
Aanhangers van de rechtse oud-president Jair Bolsonaro drongen zondag het parlementsgebouw, hooggerechtshof en presidentieel paleis in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia binnen. Daarbij werd veel schade aangericht en honderden mensen werden gearresteerd. De Bolsonaro-aanhangers verzetten zich tegen de beëdiging van de linkse president Luiz Inácio Lula da Silva op 1 januari. Volgens hen heeft Lula de verkiezingen gewonnen door fraude.

De bestorming van de overheidsgebouwen werd al zeker twee weken voorbereid in groepen op sociale media, zoals Telegram en Twitter. In berichten die afgelopen week werden ingezien door persbureau Reuters werden onder meer locaties in verschillende Braziliaanse steden gedeeld van waaruit bussen naar de hoofdstad zouden vertrekken met als doel om daar openbare gebouwen te bezetten.

Bekijk meer van

Meta Facebook Brazilië

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.