— maandag 2 december 2019, 08:21 | 0 reacties, praat mee

Minister Sander Dekker grootste privacyschender van 2019

Sander Dekker - © ANP

Minister Sander Dekker is de grootste privacyschender van 2019. Dat heeft Bits of Freedom bekendgemaakt. Die organisatie reikte vrijdag de Big Brother Awards uit.

Dekker kreeg de publieksprijs vanwege het risico op privacyschendingen in plannen om het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) bevoegdheid te geven datasets aan elkaar te koppelen om ‘betaalprofielen’ van personen op te bouwen als hulpmiddel tot beter maatwerk bij schuldeninning.

De Expertprijs ging naar het Systeem Risico Indicatie (SyRI), een risicoprofileringssysteem dat onder meer tot doel heeft uitkeringsfraude op te sporen, maar met effect dat door koppeling van verschillende datasets en geheime algoritmes buurten worden gestigmatiseerd en personen tot verdachte worden gemaakt zonder dat zij daarin tegen verweer kunnen komen.

Marleen Stikker, oprichter van de Waag, nam de Felipe Rodriguez Award op het podium in ontvangst. Bits of Freedom reikt de award ieder jaar uit aan een persoon die een positieve bijdrage heeft geleverd aan privacy en communicatievrijheid online. Marleen Stikker stond in 1993 aan de wieg van het Nederlandse internet en is altijd een voorvechter geweest van het open en vrije medium. Ze was bedenker en bezieler van De Digitale Stad, een Nederlands Freenet dat in 1994 van start ging, leverde een grote bijdrage aan het ontstaan van XS4ALL, richtte onderzoeksinstituut de Waag op en is lid van de executive board van de nieuwe coalitie Public Spaces. Tot de eerdere winnaars behoren de Amerikaanse journalist Kashmir Hill, Open Whisper Systems (het bedrijf achter de app Signal), activist Kirsten Fiedler, activist Max Schrems en klokkenluider Edward Snowden.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.