— woensdag 3 augustus 2022, 13:21 | 1 reactie, praat mee

Ministeries betalen tonnen aan dwangsommen rond vertraagde Wob/Woo-verzoeken

De Haagse skyline met ministeriegebouwen. Vertraging bij Wob/Woo-verzoeken kosten de belastinbetaler tonnen aan dwangsommen. | ANP

In 2021 en dit jaar hebben de Nederlandse ministeries bijna 4 ton aan dwangsommen betaald rondom informatieverzoeken op basis van de Wob en de nieuwe wet open overheid (Woo). Dat meldt de NRC, dat de bedragen opvroeg bij twaalf ministeries. Laatste wijziging: 3 augustus 2022, 13:25

De 386.200 euro moest worden uitbetaald omdat de betrokken ministeries wettelijke maximumtermijnen overschreden. Eerder bleek al dat sommige ministeries het liever op een dwangsom laten aankomen dan te voldoen aan de verzoeken. Meestal wordt onderbezetting en complexe vraagstelling gebruikt als verdediging voor vertraging.

Nieuwsuur en de Volkskrant spraken eerder deze maand van een patroon.

NRC meldt dat tussen 1 januari 2021 en 20 juli 2022 alleen Onderwijs, Cultuur en Wetenschap geen dwangsommen hoefde te betalen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat betaalde met ruim 93 duizend euro het meest.

“Naast de bijna vier ton die ministeries uitbetaalden is er in de genoemde periode ook minstens 318.300 euro ‘verbeurd’. Dit betekent dat het geld (nog) niet is overgemaakt of opgeëist door de indieners. Twee derde daarvan is verbonden aan procedures bij het ministerie van VWS. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit kon verbeurde bedragen niet volledig aanleveren”, schrijft NRC.

Bekijk meer van

Den Haag

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Wim Theunisse, 3 augustus 2022, 23:26

Quote: Ministeries betalen tonnen aan dwangsommen, einde citaat.

De ministeries betalen helemaal NIETS.
Het enige dat zij doen is het boetegeld overmaken naar een ander ministerie.
Vervolgens lachen de ambtenaren zich de ballen uit de broek omdat dom Nederland blind achter dergelijk gespuis aanloopt.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.