— maandag 25 juli 2022, 08:10 | 1 reactie, praat mee

‘Russia Today omzeilt Europese boycot’

Russia Today - © ANP

Russia Today (RT), het multimediaplatform dat in handen is van de Russische overheid en door velen wordt gezien als het propagandavehikel van het Kremlin, omzeilt via verschillende manieren de Europese boycot tegen de zender, zo concludeert het Institute for Strategic Dialogue na eigen onderzoek. Laatste wijziging: 25 juli 2022, 08:20

Sinds 2 maart van dit jaar is de zender verboden in de Europese Unie en werd de doorgifte van het signaal gestaakt. Ook sociale media en zoekmachines zoals Google mogen de content van Russia Today niet meer weergeven, maar het platform heeft verschillende manieren gevonden om de boycot te omzeilen.

Zo gebruikt RT domeinnamen die op enkele letters variëren op de ‘echte’ domeinnaam van RT, of hebben de domeinnamen toevoegingen zoals ‘test’. Deze domeinnamen blijken echter allen geregistreerd te zijn op dezelfde server als de domeinnamen van RT in Moskou. Ook maakt RT gebruik van zogeheten ‘mirrors’, websites die de inhoud van een andere website volledig kopiëren. Daarnaast vond het Institute for Strategic Dialogue tenminste 112 websites die de artikelen van RT volledig gekopieerd hebben.

De Spaanstalige editie van RT wordt, bijvoorbeeld, omzeild via de alternatieve domeinnamen: https://esrt.press/ of actualidad-rt.com. Ook via social media worden de artikelen van RT, vaak onder een alternatieve naam, nog steeds gedeeld. Het Institute for Strategic Dialogue adviseert de EU en Europese overheden om strenger toe te zien op de boycot tegen RT en ook beter te handhaven op’alternatieve’ manieren om de boycot te omzeilen. De ‘normale’ website van RT, RT.com, is maandagochtend nog bereikbaar vanaf een Nederlands ip-adres, alleen mag de website en diens artikelen niet meer voorkomen in zoekmachines en op social media.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Eduard Bekker, 4 november 2022, 15:19

Ik heb de RT app gedownload (Duitstalig) en werkt prima, maar naargeestig is die wel.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.