basis naar compleet

— donderdag 22 april 2010, 07:03 | 0 reacties, praat mee

Minister voor rechter om Wob-verzoek

Onderzoeksjournalist Brenno de Winter daagt verkeersminister Camiel Eurlings voor de rechter. Vorig jaar vroeg hij samen met collega Vincent Dekker inzicht in de besteding van 1,338 miljard euro die ProRail en NS ontvingen van het Rijk. De algemene verslagen zijn na het Wob-verzoek verstrekt, maar informatie over de gelden niet. Dat zouden concurrentiegevoelige gegevens zijn. Laatste wijziging: 22 april 2010, 16:22

De Winter bestrijdt dit. Volgens hem is de miljarden injectie bedoeld om de infrastructuur te verbeteren, stations prettiger te maken, de OV-chipkaart in te voeren en poortjes voor toegang tot het station te maken. “Dat zijn allemaal zaken waar alle bedrijven iets aan hebben. Waarom dan opeens de NS of ProRail in problemen komen als we weten hoeveel er nog in de potjes zit is echt een raadsel voor me”, stelt hij. “Ondertussen gaat het hier wel om geld dat eigenlijk voor de staatskas bestemd was. Dan is er een recht op inzage.”

In de zaak wil de journalist de rechter vragen om in vertrouwelijkheid de documenten te bestuderen. De stukken kunnen mogelijk duiden waarom niet alle stations toegangspoorten krijgen, terwijl dat wel was afgesproken en 500 miljoen euro voor is gedoneerd. Ook wil hij boventafel krijgen welke beweegredenen er waren om 50 miljoen te spenderen aan het verbeteren van de wissels. “Er is ook geld voor het verbeteren van de beschikbaarheid van de infrastructuur. Toch is daar niet voor gekozen en lag het spoor in 2005 en in 2009 plat”, weet hij. “Alleen de rente leverde een paar jaar geleden al tientallen miljoenen op.”

Bekijk meer van

Wob

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.