website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Minder geografische blokkades voor omroepproducties dankzij nieuwe Europese richtlijn

Lars Pasveer — Geplaatst op maandag 15 april 2019, 17:20

Een geoblock bij onze Oosterburen, ZDF Sendung verpasst. Omroepen krijgen nu meer vrijheid hun programma's buiten de landsgrenzen aan te bieden.

Een geoblock bij onze Oosterburen, ZDF Sendung verpasst. Omroepen krijgen nu meer vrijheid hun programma's buiten de landsgrenzen aan te bieden.

Innovatie De Europese ministerraad heeft een nieuwe richtlijn bekrachtigd die het voor omroepen eenvoudiger zal maken om, via internet, inhoud binnen de Europese Unie grensoverschrijdend aan te bieden. Sportevenementen vallen buiten de richtlijn: clips en fragmenten op radio en televisie blijven wél geografisch beperkt.

Alle radio-uitzendingen, actualiteitenprogramma’s, journaals en volledig zelfstandig gefinancierde producties van omroepen mogen onder de richtlijn via internet vrij worden aangeboden in andere lidstaten. De richtlijn voorziet in een eenvoudige eenmalige afkoop van rechten binnen het land waar de omroep gevestigd is.

De Europese Raad constateert dat lineaire televisie aan populariteit inboet: mensen kiezen zelf tijd en plaats om bepaalde programma’s te zien, dankzij online inhaal- en terugkijkdiensten. De richtlijn moet die realiteit weerspiegelen. Er is wel veel aan het oorspronkelijke voorstel gesleuteld, mede na bezwaren van film- en televisieproducenten.

De richtlijn verduidelijkt verder wat als primaire openbaarmaking geldt - iets waarover in Nederland is geruzied. Zolang het versturen van de informatie naar distributeurs via een niet-openbaar systeem gebeurt, geldt dat vanaf nu als één openbaarmaking.

“Zender en distributeur moeten over die onderliggende rechten dan apart afspraken maken”, aldus de Europese Raad in een persbericht.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.