— donderdag 28 november 2019, 09:01 | 0 reacties, praat mee

Miljoen Nederlandse gebruikers TikTok; VS doen onderzoek naar censuur bij dienst

Reuters

Er zijn in Nederland momenteel 1 miljoen actieve gebruikers van het nieuwe videoplatform TikTok, waarvan het overgrote deel (830 duizend) binnen de leeftijdsgroep 6-18 jaar. Laatste wijziging: 28 november 2019, 09:05

We schreven eerder over dit platform, dat stormachtig groeit. Er wordt binnen Nederland al door sommige media zoals NU.nl met het platform geëxperimenteerd.

Jonge gebruikers zitten gemiddeld 31 minuten per dat op TikTok, met volwassenen 13 minuten per dag. Onder kinderen van 10-12 jaar is het gebruik het hoogst, waarbij ouders aangeven dat gebruik goed in de gaten te houden.

Het platform is nog vrij onbekend bij het grote publiek, waar slechts twee procent van de 1911 door Multiscope ondervraagde Nederlanders TikTok ‘sociale media’ noemt en 26 procent ‘wel eens’ van het merk gehoord heeft.

Het platform met een Chinees moederbedrijf is ook niet onomstreden: wie in video’s politieke uitspraken doet of sympathie toont voor de situatie van de Oeigoeren, een onderdrukte moslimminderheid in China, loopt het risico op strafmaatregelen, zoals een meisje in New York ondervond.

Feroza Aziz begon een TikTok-video met make-up-tips, maar brak die af om te praten over de concentratie- en heropvoedingskampen die China heeft ingericht voor de Oeigoeren. Ze kon kort daarop het account niet meer in. Eric Han, het hoofd van de Amerikaanse tak van TikTok, ontkent dat die video de aanleiding was.

Aziz zou in een eerdere video een foto van Osama bin Laden hebben getoond, iets dat tegen de regels van het platform rond terrorisme zou zijn geweest. Het bedrijf gaat wel interne regels herzien, meldt de New York Times.

Han benadrukt dat TikTok autonoom kan opereren, zonder bemoeienis vanuit Beijing.

Desondanks zijn de Verenigde Staten begin deze maand een nationaal veiligheidsonderzoek gestart naar de externe invloed, omdat ook in Amerika de software onder jongeren enorm populair is, met bijna 27 miljoen actieve gebruikers in de leeftijdscategorie 16-24.

Dat onderzoek moet vaststellen of TikTok materiaal censureert en welke bedrijven buiten Amerika zich met de app bemoeien. Mogelijk komen er beperkingen voor militair personeel om TikTok te mogen gebruiken. Wanneer het onderzoek is afgerond, is nog niet bekend.

Bekijk meer van

TikTok

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.