persveilig seminar

— woensdag 8 februari 2023, 11:36 | 0 reacties, praat mee

Microsoft wil de zoekmachine heruitvinden met kunstmatige intelligentie

Als het aan Microsoft ligt, benaderen we zoekmachines met concrete vragen in menselijke taal, versus het intikken van losse sleutelwoorden.

In de rubriek 'Innovatie' schrijft Lars Pasveer over alles met een stekker of internetadres. Ook Microsoft gaat kunstmatige intelligentie inzetten voor hun zoekmachine Bing. Het vereist wel een compleet andere manier van denken, wanneer je wat zoekt. Laatste wijziging: 8 februari 2023, 11:42

Microsoft-topman Satya Nadella onthulde details over aanstaande wijzigingen in zoekmachine Bing en de Microsoft-browser Edge.

In tegenstelling tot traditioneel zoeken, waar je enkel een woord of combinatie van woorden inklopt, neemt dat als het aan Microsoft ligt straks de vorm van een gewone zin. Microsoft gaf een paar voorbeelden: “Ik wil op vakantie naar Europa, wat kun je me adviseren?” of “Past dit type kinderzitje van IKEA wel in een Honda uit 2019?”

In plaats van zoekresultaten (die je verder zelf moet verder uitpluizen) zal de zoekmachine in normale taal het antwoord leveren. Dat gebeurt met behulp van ChatGPT, een indrukwekkende tekstgenerator op basis van kunstmatige intelligentie.

Volgens Nadella zijn zoekmachines nuttig bij het vinden van specifieke sites, maar stranden veel gebruikers in hun zoektocht naar hét antwoord op hun vraag. Microsoft schat dat de helft van alle zoekacties zonder resultaat blijft.

Gisteren kondigde zoekgigant Google aan dat ook hun zoekresultaten in de toekomst vaker een computer-gegenereerd antwoord zullen bevatten. Meer bij Microsoft: Reinventing Search

Bekijk meer van

Microsoft Bing

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

banner zwolle 2

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.