NVJ compleet lid

— vrijdag 22 februari 2019, 10:39 | 0 reacties, praat mee

Michel Maas verlaat Indonesië: ‘Alle palmbomen zijn bedekt met verhalen’

Michel Maas verlaat Indonesië: ‘Alle palmbomen zijn bedekt met verhalen’
Foto: NOS

Michel Maas, correspondent Zuidoost-Azië voor de NOS en de Volkskrant, keert terug naar Nederland. Maas woont en werkt sinds achttien jaar in Indonesië en vindt het tijd voor iets anders. In juli treedt hij in dienst bij de Volkskrant. “Ik krijg een vrije rol op de redactie”, vertelt hij aan Villamedia. “Dat betekent dat ik straks niet aan één redactie gebonden ben.” Laatste wijziging: 22 februari 2019, 10:54

De beslissing om uit Indonesië te vertrekken is een samenloop van omstandigheden, vertelt Maas (64). “Ik heb een zoon van 14 jaar die in Nederland naar school wil. En ik ben inmiddels op een leeftijd gekomen waarop ik moet beslissen of ik hier de rest van mijn leven wil blijven. Nu heb ik de nog de kans iets anders te gaan doen. Als ik nu niet weg ga eindig ik straks misschien als expat op een barkruk die alles beter weet. Dat zie ik niet zo zitten.”

Steeds corrupter
In de achttien jaar dat hij in Indonesië zit, heeft Maas het land flink zien veranderen. “Toen ik hier in 2001 kwam, was er heel veel energie. Soeharto was net afgetreden na een volksopstand en Indonesië moest het land worden waar de democratie opnieuw uitgevonden kon worden. Maar dat gebeurde niet. Sindsdien is Indonesië steeds corrupter geworden. Ik zie het land alleen maar achteruit gaan.”

Hoewel die achteruitgang volgens Maas voor een journalist interessant is, zorgt het er ook voor dat je als mens minder onbevangen in het land kunt wonen. “Mensen die hier na hun pensioen komen wonen hoeven niet zo veel last te hebben van de corruptie. Zij zien alleen de zon en de palmbomen. Maar als je hier achttien jaar gewoond hebt en je wél met de politiek bezig houdt, zijn alle palmbomen inmiddels bedekt met verhalen.”

Net zo’n avontuur
En dus is het mooi geweest, vindt Maas, die in 2010 tijdens zijn werk in Thailand werd neergeschoten door het leger. Aan de slag gaan in Nederland ziet hij als een mooie uitdaging. Een frisse start, precies zoals 23 jaar geleden. Toen besloot Maas zijn baan bij de Volkskrant op te zeggen om freelance correspondent in Oost-Europa - en later in Zuidoost-Azië - te worden. “Er lag een mooie carrière voor me en ik had al veel mooie jaren bij de krant gehad, maar ik wilde niet het risico lopen dat ik in een routine terecht zou komen. Ook dat is een reden dat ik nu wegga uit Indonesië.”

Maas hoopt in ieder geval nog tot 1 juni in Indonesië te werken en is in de tussentijd bezig met het zoeken van woonruimte in Nederland. “Er zijn nog wat belangrijke momenten waar ik verhalen bij wil maken, zoals de verkiezingen in Thailand en Indonesië. Op 1 juli begin ik bij de Volkskrant. Terug gaan naar Nederland voelt voor mij als net zo’n avontuur als weggaan destijds was.”

Bekijk meer van

Michel Maas Carrière

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.