— woensdag 12 augustus 2015, 09:11 | 0 reacties, praat mee

MH17-onderzoeker wil excuses van RTL

Pierre Crom / ANP

Anatoom George Maat, die begin dit jaar in opspraak raakte omdat hij tijdens een lezing ook foto's van slachtoffers van vlucht MH17 toonde. Toen RTL Nieuws dat nieuws bracht, viel onder meer minister van Justitie Ard van der Steur over hem heen. Maat werd uit het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) gezet. Hij eist nu eerherstel en excuses.

In april sprak Maat zijn spijt uit dat hij met zijn uitspraken en speculaties mogelijk nabestaanden had gekwetst. “Juist al mijn werk, kennis en ervaring heb ik de afgelopen maanden ingezet voor de nabestaanden om tot een identificatie van hun dierbaren te komen”, stelde Maat toen.

Hij zou echter de lezing ook nu in ongewijzigde vorm geven. De lezing voor studenten Gezondheidswetenschappen in Maastricht was in Maats ogen geen echte openbare lezing - omdat aanwezigen zich vooraf moesten inschrijven en een collegekaart moesten tonen. Door grote drukte en een gebrekkige toegangscontrole op de avond zelf, die minister Van der Steur in een recente Kamerbrief benoemde, konden ook journalisten van RTL naar binnen.

Ajunct-hoofdredacteur RTL Nieuws Pieter Klein liet er gisteren geen onduidelijkheid over bestaan: van zijn organisatie hoeft Maat geen excuses te verwachten:

Justitie-minister Van der Steur liet in april weten dat er strengere regels zouden komen. Maat wil excuses van zowel de minister als RTL en eerherstel. Als dat uitblijft, overweegt hij juridische stappen. Minister Van der Steur is evenmin van plan excuses aan te bieden. “Maat heeft niet de discretie en zorgvuldigheid betracht in zijn lezing die mag worden verwacht van een wetenschapper die politie en justitie adviseert”, vindt de minister. Meer bij Trouw

Bekijk meer van

RTL Nieuws MH17

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.