— woensdag 22 juni 2016, 09:35 | 0 reacties, praat mee

Mexicaanse journalisten gedood in restaurant

Leraren demonstreerden afgelopen week tegen hervormingen Patricia Castellanos / AFP

In het Mexicaanse Juchitán in het deelgebied Oaxaca zijn afgelopen zondag een misdaadverslaggever en de broer van de eigenaar van een regionale krant vermoord toen ze in een restaurant zaten te eten. Ramos Zárate had verslag gedaan van protesten door leraren, die demonstreerden tegen aangekondigde wijzigingen in het onderwijsprogramma.

Gemaskerde mannen hadden Zárate en collega’s bedreigd die van de protesten verslag deden. Gerichte doodsbedreigingen had Zárate nooit ontvangen. Hij werd bij het restaurant in zijn hoofd geschoten door mannen die per motor vluchtten. Ook tafelgenoot Raúl Cano López, wiens broer een krant runt, werd gedood.

Het gebrek aan doodsbedreigingen vooraf doet de politie vermoeden dat de moorden een direct gevolg zijn van de eerdere bedreigingen op die dag. Volgens persorganisatie CPJ zijn journalisten in Mexico uiterst kwetsbaar, zeker op reportage zonder achtervang. Ze worden regelmatig aangevallen, geslagen of bestolen. “We zijn voor niemand veilig: soms komt het geweld van de demonstranten, soms van de politie en soms van criminelen - zoals in dit geval”, aldus een van de journalisten.

De CPJ heeft tot een diepgravend onderzoek opgeroepen, maar op CPJ’s eigen zogeheten Impunity Index (de ‘index van straffeloosheid’) staat Mexico op plaats acht. Moorden blijven veelal onopgelost en arrestaties zijn zeldzaam. Meer bij CPJ

Bekijk meer van

Mexico

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.