— dinsdag 18 juni 2019, 09:14 | 0 reacties, praat mee

Mensenrechtenorganisatie: onvoldoende waarborgen voor journalisten in Britse surveillancewet

© Martin Bureau / AFP

De massale surveillancebevoegdheden van de Britse regering zijn onwettig ruim en hebben "onvoldoende waarborgen" om de journalistieke communicatie te beschermen. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Liberty voor het Britse Hooggerechtshof betoogt. Laatste wijziging: 18 juni 2019, 09:14

Liberty wordt daarin gesteund door de Britse journalistenvereniging NUJ. Het is de tweede keer dat Liberty de rechtsgang maakt om delen van Investigatory Powers Act (IPA) aan te pakken. De Britse inlichtingendiensten kregen in 2016 door die wet een van de meest uitgebreide surveillancemogelijkheden in de westerse wereld. In april 2018 ondernam Liberty actie tegen het onderdeel van de wet waarmee de regering telecommunicatiebedrijven op de opdracht kan geven om gegevens van mensen op te slaan. De rechters vonden toen dat bepaalde delen van IPA “onverenigbaar waren met de grondrechten van de EU-wetgeving” en gaven de regering de opdracht om ze binnen zes maanden te herschrijven. Dezelfde rechters zullen zich deze hele week ook over deze nieuwe zaak buigen.

Liberty beweert in deze zaak dat de bevoegdheden van de regering in het kader van IPA, door critici het ‘Snoopers-handvest’ genoemd, te breed zijn. IPA ondermijnt volgens de organisatie daarom artikelen 8 en 10 van het Europees Verdrag inzake mensenrechten, ten aanzien van privacy en vrijheid van meningsuiting.

Mark Chamberlain van Liberty waarschuwde voor de “inherente gevaren” van massa hackingsbevoegdheden, waarmee de geheime dienst op afstand controle kan krijgen over een elektronisch apparaat, bijvoorbeeld om mobiele telefoons met camera’s om te zetten in opnameapparaten [...] of om toetsaanslagen te registreren om wachtwoorden vast te leggen” en daarbij mogelijk codering te overschrijven.

Chamberlain had het daarbij ook over de gevaren van regimes die mogelijk slechtere bedoelingen hebben en het algemene “chilling” effect op de communicatie en uitdrukking van ideeën van individuen bij het bestaan van dergelijke bevoeghdeden.

Andere bevoegdheden in de wet, zei hij, “laten de onderschepping toe of verkrijgen, verwerken, bewaren en onderzoeken van privé-informatie van zeer grote aantallen mensen, in sommige gevallen de hele bevolking. Ze staan ook toe materialen van journalisten en waakhondorganisaties en communicatie tussen advocaten en klanten te onderscheppen.”

Maar Sir James Eadie QC, die de regering vertegenwoordigt, voerde aan dat de door de IPA geboden bevoegdheden “een goed evenwicht vinden tussen veiligheid en individuele privacy”.

Hij zei in zijn schriftelijke bijdrage: “De in het geding zijnde bevoegdheden zijn van cruciaal belang voor, en zijn effectief in het beveiligen van, de bescherming van het publiek tegen een reeks ernstige en geavanceerde bedreigingen die zich voordoen in de context van terrorisme, vijandige activiteiten tegen de staat en ernstige/georganiseerde misdaad.”

Sir James voegde eraan toe dat er “een verscheidenheid aan sterke waarborgen” in IPA was ingebouwd om journalistiek materiaal te beschermen. Meer bij The Guardian / Press Gazette

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.