persveilig seminar

— woensdag 15 juni 2022, 08:36 | 1 reactie, praat mee

Meer Nederlanders mijden het nieuws actief; tv en internet belangrijkste nieuwsbronnen

© Pixabay

Nederlanders hebben minder interesse in nieuws dan vorig jaar en de groep die actief het nieuws mijdt is sinds 2017 groeiende. Hoewel het percentage personen dat actief het nieuws mijdt in alle leeftijdscategorieën oploopt, is de stijging het sterkst in de leeftijdsgroepen tot 35 jaar. Toch houdt nog steeds 82 procent van de Nederlanders dagelijks het nieuws bij. Laatste wijziging: 15 juni 2022, 16:13

Dat blijkt uit het Digital News Report Nederland 2022, dat woensdag verschijnt. Het rapport, dat sinds 2018 jaarlijks wordt gepubliceerd door het Commissariaat voor de Media en het Reuters Institute for the Study of Journalism, zet de ontwikkelingen in het consumentengebruik van nieuws op een rij. Het onderzoek dat ten grondslag ligt aan het rapport werd eind februari uitgevoerd, vlak voordat Rusland Oekraïne binnenviel.

Moeilijk te begrijpen
Het onderzoek werd uitgevoerd onder ruim 2000 respondenten. Van alle respondenten geeft 7 procent aan het nieuws vaak actief te mijden. In 2019 was dat nog 5 procent en in 2017 4 procent. Nog eens 31 procent zegt het nieuws soms te mijden. In 2019 en 2017 was dat nog 24 procent.

Onder alle onderzochte leeftijdsgroepen stijgt het percentage ‘nieuwsmijders’. Van de 25- tot 34-jarigen mijdt 48 procent actief het nieuws. Bij 55-plussers is dat 31 procent. Teveel aandacht voor onderwerpen als politiek en het coronavirus worden genoemd als de belangrijkste reden om het nieuws links te laten liggen. Andere belangrijke redenen zijn dat het nieuws een negatieve invloed kan hebben op het humeur en een overdaad aan nieuws. Onder 18- tot 24-jarigen zegt 19 procent het nieuws te mijden omdat het moeilijk te begrijpen of te volgen is.

Dalend vertrouwen, maar wel gevoel van onafhankelijkheid
Het vertrouwen in het nieuws is iets gedaald ten opzichte van een jaar eerder. 56 procent van de ondervraagden zegt het merendeel van het nieuws te vertrouwen. Dat is een daling ten opzichte van 2021 (toen 59 procent aangaf het merendeel van het nieuws te vertrouwen), maar een stijging ten opzichte van 2020 (52 procent). Vooral in de jongste leeftijdsgroep daalt het vertrouwen in het nieuws. Waar in 2018 nog 56 procent van de 18- tot 24-jarigen aangaf het nieuws te vertrouwen, was dat begin 2022 34 procent.

Hoewel het vertrouwen in het nieuws daalt, blijft het vertrouwen in nieuwsmerken juist stabiel. Het aandeel Nederlanders dat een merk niet vertrouwt, is over het algemeen klein. Bijna de helft van de Nederlanders vindt dat nieuwsmedia meestal onafhankelijk zijn van invloeden van de overheid en de politiek. Vergeleken met andere landen oordelen Nederlanders positief over de onafhankelijkheid van nieuwsmedia. Zorgen over mis- en desinformatie zijn relatief klein, vergeleken met andere landen.

Belangrijkste nieuwsbronnen: tv en internet
Televisie en internet worden genoemd als belangrijkste bronnen voor nieuws. Televisie scoort over de brede linie het hoogst. 39 procent van de ondervraagden gaf aan in de week voorafgaand aan het onderzoek minstens één keer de tv als voornaamste nieuwsbron te hebben gebruikt. Maar internet wint aan terrein: in vier van de zes onderzochte leeftijdsgroepen wordt internet als voornaamste nieuwsmedium gezien. Radio wordt door alle leeftijdsgroepen het minst gebruikt als nieuwsbron.

De NOS en RTL worden door de respondenten het vaakst gebruikt voor nieuws, gevolgd door het Algemeen Dagblad, De Telegraaf en Hart van Nederland. Opvallend is dat de NOS en RTL vooral veel offline worden gebruikt, terwijl respondenten het AD en De Telegraaf vaker online dan offline gebruiken.

WhatsApp koning van de socials
WhatsApp voert de lijst van meest gebruikte sociale medium aan, gevolgd door Facebook, YouTube, Instagram en Facebook Messenger. Van alle respondenten zegt 14 procent Twitter te gebruiken. TikTok volgt vlak daaronder met 13 procent. Het relatief jonge sociale medium werd de laatste jaren steeds populairder onder Nederlanders. Een kwart van de jongeren noemt sociale media als belangrijkste bron van nieuws. Vooral Instagram is voor hen een populair nieuwskanaal. 35 procent van de 18- tot 24-jarigen haalt daar nieuws vandaan.

Op internet is er groeiende aandacht voor individuele makers, waaronder podcasters, influencers en content creators. 22 procent van de jongeren richt zich bij online nieuws niet op nieuwsmerken maar op specifieke personen.

Betalen voor nieuws iets gedaald
Van alle ondervraagden zegt 17 procent te betalen voor nieuws. Dat is een daling ten opzichte van 2021. 11 procent is geabonneerd op een online nieuwsdienst. Een abonnement op een landelijk dagblad komt het vaakst voor. 79 procent van de ondervraagden heeft zo’n abonnement. Van de ondervraagden heeft 39 procent een abonnement op een regionaal dagblad. Een derde van de Nederlanders heeft zich inmiddels geregistreerd voor een nieuwsdienst om toegang te krijgen tot exclusieve en gepersonaliseerde content.

Tegelijkertijd neemt het percentage Nederlanders dat rechtstreeks nieuws consumeert via nieuwsapps en -sites af. Ze consumeren nieuws vaker via indirecte toegang, zoals nieuwsverzamelsites, meldingen en zoekmachines wordt geconsumeerd. Deze verandering is met name zichtbaar onder jongeren. De toegang tot nieuws wordt steeds meer bepaald door gepersonaliseerde meldingen of door de tussenkomst van een aanbevelingssysteem.

Bekijk meer van

Reuters Institute for the Study of Journalism Digital News Report Commissariaat voor de Media

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

photopress, 15 juni 2022, 13:25

Het was te verwachten,veel zo niet heel veel Nederlanders mijden het nieuws bewust.
Reden ,te eenzijdig en het veel al voorgelezen persbericht van een Roverheid,dat is bekend!!
Maar ook partijdige omroepen zoals de NOS.nu SON staat voor Staat Omroep Nederland.
Als ik ‘s morgens naar wnl kijkt dan zie ik een actualiteitenrubriek die niets nieuws te vertellen heeft dan voorgekauwde staat bulletin en gezeik over alweer een opgelegde corona update.
Nee journalist zijn is een vak maar dat schijnen de dames en heren nu even minder belangrijk te vinden.
Jammer maar de waakhond van uw democratie is nu de schoothond van de overheid.
Waar blijven de artikelen die mensen die afgeperst en bedrogen zijn door de belastingdienst.heeft iemand Rutte al eens nagetrokken waarom hij totaal geen empathie heeft met het Nederlandse volk die door de toeslagen affaire is belazerd,terwijl hij er al jaren van wist.
Nee want dat is nu met de reden die ik hoor van mensen die ik als fotojornalist spreek en sprak.
De journalist is partijdig als het om nieuws gaat wat uit den haag komt en journalisten worden momenteel niet meer vertrouwd als het om belangrijk nieuws gaat.
Vandaar dat Whatsapp en andere media bronnen worden verkozen boven de beroepsmatige journalistieke media.
Misschien eens om over na te denken en zeker als het ook via het SON journaal en WNL wereldkundig wordt gemaakt deze zijn politiek afhankelijk en zullen indien de Roverheid dit wil hun mond dicht houden.
Er is een regel die zegt.
Wie betaald bepaald.
Dus dames en heren als jullie de waakhond voor een democratische land willen zijn zou ik eerst proberen het vertrouwen van jullie lezers en kijkers eens terug te winnen en onafhankelijk van de subsidies die men ontvangt .

banner zwolle 2

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.