— woensdag 21 augustus 2013, 15:43

WOB-misbruik niet aan te pakken

Minister Plasterk kan niet snel iets doen tegen mensen die misbruik maken van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Er is nu eenmaal een wet die dit mogelijk maakt, zegt zijn woordvoerder. "Die kun je niet zomaar terzijde schuiven." Hij reageert daarmee op de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), die een forse toename meldt van "oneigenlijk gebruik" van de WOB. Volgens de VNG hebben "ongeveer tweehonderd" gemeenten zich de afgelopen maanden gemeld met vermoedens van oneigenlijk gebruik van de WOB. Drie maanden geleden telde de VNG nog ‘slechts’ tientallen meldingen van gemeenten. De gemeenten willen dat Plasterk het onmogelijk maakt een dwangsom te innen als een gemeente te laat op zo’n verzoek reageert. Er is een initiatiefwet van GroenLinks in de maak, die het innen van een dwangsom onmogelijk maakt. De minister wacht tot deze is ingediend. Meer bij de NOS / NRC

Bekijk meer van

wob WOB WOB VNG

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.