— dinsdag 6 november 2018, 14:53 | 0 reacties, praat mee

Meer bescherming voor Europese mediatoezichthouders

De Nederlandse mediatoezichthouder Commissariaat voor de Media - © ANP

Voor het eerst wordt de onafhankelijkheid van mediatoezichthouders in Europa beschermd, meldt het Commissariaat voor de Media (CvdM) in een persbericht. Dat blijkt uit de nieuwe Europese Richtlijn Audiovisuele Mediadiensten die de Raad van Ministers van de Europese Unie heeft aangenomen. Laatste wijziging: 6 november 2018, 14:59

Madeleine de Cock Buning, voorzitter van het CvdM en voorzitter van ERGA, de Europese Regulators Groep voor de Audiovisuele Mediadiensten, is verheugd dat de onafhankelijkheid van mediatoezichthouders wordt beschermd. De rol van de groep van de Europese mediatoezichthouders ERGA zal ook vergroot worden, meldt De Cock Buning. En dat is volgens haar hard nodig. “We hebben in de afgelopen jaren binnen ERGA een paar keer moeten optreden omdat een collega-toezichthouder onder grote politieke druk werd gezet. De alarmerende signalen die wij als voorzitter van ERGA af gaven inzake Polen en Kroatië zijn serieus opgepakt. [...] Door internationale samenwerking staan individuele toezichthouders nu sterker als hun onafhankelijkheid onder druk staat. Dat zien we nu bevestigd in de Richtlijn”

Andere wijzigingen in de richtlijn hebben betrekking op reclame en productplaatsing. Nu mag er in één dag per uur twintig procent reclame worden uitgezonden. Straks geldt dat alleen voor bepaalde primetime periodes. Het huidige verbod op productplaatsing verdwijnt en productplaatsing wordt in het algemeen toegestaan. Uitgezonderd blijven kinderprogramma’s, consumentenprogramma’s, nieuws en actualiteitenprogramma’s.

En net als omroepdiensten die minstens 50 procent aan Europese content moeten aanbieden moeten aanbieders van on-demand diensten in de toekomst 30 procent aan Europese content aanbieden.

Daarnaast is er in de richtlijn een betere online bescherming van minderjarigen opgenomen, met een belangrijke rol voor co-regulering en mediawijsheid. Meer bij het CvdM

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.