word studentlid

— donderdag 13 oktober 2022, 09:55 | 0 reacties, praat mee

Mediawaakhond: motie over toekomst publieke bestel ‘grote stap’

Mediawaakhond: motie over toekomst publieke bestel ‘grote stap’
© Peter Hilz/ANP/Hollandse Hoogte

Het Commissariaat voor de Media is blij dat de Tweede Kamer dinsdag een motie heeft aangenomen waarin wordt opgeroepen te kijken naar de toekomst van het publieke bestel. Dat laat de mediawaakhond donderdag in een reactie aan het ANP weten. Sinds het toetreden van omroep Ongehoord Nederland (ON) is de discussie over de toekomst van het bestel aangezwollen. Laatste wijziging: 13 oktober 2022, 09:57

“Wij vinden het een belangrijke stap in de goede richting dat de Tweede Kamer met deze motie aangeeft dat er aandacht nodig is voor een toekomstbestendig publiek bestel”, aldus een woordvoerder van het commissariaat. “In juli gaven wij in onze reflectie aan dat het bestel de aansluiting dreigt te missen bij maatschappelijke, technologische en marktontwikkelingen. Om ons sterke publieke mediabestel te behouden, moet het in transitie.”

Een adviescollege is voor staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) al bezig met voorwaarden waar omroepen in de toekomst aan zouden moeten voldoen om toe te treden tot het bestel. De Kamer wil dat deze taak uitgebreid wordt naar nadenken over de toekomst van de publieke omroep. Uslu heeft beloofd hierover te overleggen met het adviescollege.

Eerder zei de staatssecretaris niet achter de motie te staan, om niet te “verzanden in grotere discussies”. Met de steunbetuiging schaart het Commissariaat voor de Media zich achter de meerderheid van de Kamer. De NPO en het College van Omroepen lieten dinsdag desgevraagd aan het ANP weten geen reactie te hebben op de aangenomen motie.

Ongehoord Nederland (ON) kreeg in juli een sanctie opgelegd van de NPO nadat de Ombudsman van de publieke omroep stelde dat ON zich niet houdt aan de geldende journalistieke code. De NPO heeft het Commissariaat gevraagd te kijken of ON de Mediawet heeft overtreden met een veelbesproken filmpje van zwarte mensen die witte mensen in elkaar slaan, die zonder enige journalistieke context of duiding werd gepresenteerd. De waakhond neemt dit incident mee in een groter onderzoek over de betrouwbaarheid van Nederlandse media. Dat onderzoek wordt pas in 2023 afgerond.

Ondertussen is ook de ombudsman van de NPO bezig aan een nieuw onderzoek naar ON, na het recordaantal klachten dat binnenkwam over het filmpje. Als de klagers gelijk krijgen, kan dit leiden tot een tweede sanctie en kan Uslu volgens de Mediawet ingrijpen.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.