word actief nvj klein

— maandag 26 oktober 2020, 07:32 | 0 reacties, praat mee

Mediaorganisaties ageren tegen voorgestelde wijziging verblijfsvergunning voor journalisten in VS

24 internationale mediaorganisaties roepen het Amerikaanse nationale veiligheidsdepartement Homeland Security (DHS) op om de nieuwe visumplannen voor onder andere buitenlandse journalisten in te trekken. Laatste wijziging: 26 oktober 2020, 09:47

Onder andere de European Broadcasting Union, belangenorganisatie World Association of Newspapers (WAN-IFRA), Press Freedom Unlimited, de European News Exchange (ENEX), persbureau AFP en European Magazine Media Association (ENPA) houden een pleidooi om de nieuwe I-visumregels te laten vallen. 

Het zogeheten I-visum dat buitenlandse journalisten gebruiken, zou dan in plaats van vijf jaar nog maar maximaal 240 dagen geldig zijn. Het voorstel zou volgens de mediaorganisaties ernstige gevolgen hebben voor het werk van de buitenlandse media bij het verslaan van het nieuws in de VS. “Bovendien is het voorstel onduidelijk over hoe het besluit over een mogelijke verlenging zou worden genomen en wat er zou gebeuren nadat de verlengingsperiode is verstreken.” De eventuele verlenging geldt ook maar weer voor 240 dagen.

Dit voorstel vormt volgens de mediaorganisaties een ernstige bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid en “dreigt de reputatie van de VS als een vrije en open democratie wereldwijd te schaden. Ook verkleint het de kans voor de wereld om de VS beter te begrijpen”.

Bovendien denken de organisaties dat dit voorstel de gestelde ambities, het stimuleren van de naleving van programma’s, het verminderen van fraude en het vergroten van de nationale veiligheid, niet zal verwezenlijken. Het I-visumaanvraagproces vereist al dat de persoon een naam geeft en wordt ondersteund door de internationale mediaorganisaties waarvoor hij werkt, en is alleen geldig zolang hij voor die organisatie blijft werken. Meer bij de EBU

Lees ook:
Amerikaanse Homeland Security wil verblijfsvergunning buitenlandse journalisten drastisch inkorten (20 oktober 2020)

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.