persveilig seminar

— woensdag 25 november 2020, 08:00 | 0 reacties, praat mee

Media vragen publiek om hulp bij onderzoek Instagram-gebruik bij verkiezingscampagnes

© ANP / Bart Maat

De NOS, het datajournalistieke platform Pointer (KRO-NCRV) en De Groene Amsterdammer schakelen de hulp van het publiek in bij een onderzoek naar Instagram-gebruik in aanloop van de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Laatste wijziging: 25 november 2020, 08:44

Dat meldt de NOS op zijn website. De drie journalistieke organisaties verwachten dat de campagnes voor de verkiezingen van volgend jaar zich mede door de coronacrisis voor een groot deel online afspelen. “Daarom vinden we het belangrijk om te weten hoe de platforms waarop de campagnes worden gehouden precies werken. Welke invloed hebben de algoritmes en de manier waarop de sociale media functioneren?”

Pointer, De Groene Amsterdammer en de NOS vragen het publiek een plug-in te installeren in hun browser (de plug-in werkt in Firefox en Chrome). Na installatie schotelt de plug-in, die is gebouwd door de Duitse non-profitorganisatie AlgorithmWatch, een gebruiker drie willekeurig gekozen accounts van politici of politieke partijen voor om te vervolgen.

De plug-in brengt daarna automatisch in kaart hoe vaak posts van die accounts getoond worden en hoe goed ze worden bekeken. “Doen politici met een knoopje los het beter?” vraagt de NOS zich af op zijn website. “En wat prefereren de algoritmes van Instagram: afbeeldingen of tekst?”

De door AlgorithmWatch ontwikkelde plug-in verzamelt volgens de NOS niet meer informatie dan nodig voor het onderzoek. Alleen de journalisten van de NOS, Pointer en De Groene Amsterdammer en AlgorithmWatch hebben toegang tot de verzamelde data, die op uiterlijk 31 december 2021 worden gewist.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.