— donderdag 10 september 2009, 11:55 | 4 reacties, praat mee

Matig en openbaar de topsalarissen

Nu het jaarlijkse ritueel van de CAO- onderhandelingen voor de dagbladen weer begonnen is kan, gezien de situatie van de bedrijfstak, slechts gerekend worden op een minimale bijstelling, of zelfs de nullijn. Er zijn echter zaken die nog steeds helaas niet via de CAO worden geregeld, maar nu schraalhans keukenmeester is, wel aan de orde kunnen komen, vinden Geert-Jan Laan en Hans Roodenburg.

Zo’n zaak is de geheimzinnigheid over de soms zeer hoge salarissen van hoofdredacteuren en soms adjunct-hoofdredacteuren. Ten eerste: waarom kunnen die salarissen niet gewoon openbaar worden gemaakt? Dat is een tijd heel normaal geweest. In de jaren zeventig en tachtig verdiende een hoofdredacteur niet meer dan 25 procent boven de hoogste salarisschaal in de journalistiek. Dat kwam neer op ongeveer vijf keer het salaris dat onderaan in het salarisgebouw werd uitbetaald. Projecteren we dit op de laagste schaal in de huidige CAO (full time en inclusief vakantiegeld nu zo’n € 26.000) dan komen we uit op een salaris van € 130.000,- voor een hoofdredacteur.

We hebben de belastingaangifte 2003 van Laan – het laatste jaar dat hij als hoofdredacteur bij het Dagblad van het Noorden in dienst was - er even bijgehaald. Die kwam uit, inclusief vakantiegeld en een eindejaarsuitkering, op € 125.000,- aan inkomsten uit loondienst. Hans Roodenburg zat bij zijn uittreding in 2005 bij het (AD) Rotterdams Dagblad in de op een na hoogste salarisschaal voor dagbladjournalisten en verdiende in dat jaar € 58.000,-

Natuurlijk weten we niet precies wat er nu wordt verdiend. Maar we horen toch wel redelijk betrouwbare berichten dat, in veel gevallen ook bij regionale bladen ,die salarissen soms gestegen zijn tot tussen de € 150.000,- en € 170.000,- Hoofdredacteuren van grote landelijke bladen zoals de Volkskrant, NRC Handelsblad en het AD zouden al behoorlijk boven de twee ton zitten.
Een andere manier om de salarissen aan de top extra te verhogen is de dubbelfunctie directeur/hoofdredacteur te introduceren. Dan komt er toch al snel een ton bij. Ooit was de NVJ een fel tegenstander van deze constructie, maar daar vernemen we weinig meer van.

Maar wanneer we de salarissen van de hoofdredacteuren matigen hoe zit het dan met de rest van de redacties bij de dagbladen ? Geconstateerd kan worden dat – mede dankzij de jarenlange inspanningen van de NVJ – de salarissen vooral in het topsegment bij de dagbladen wel erg hoog zijn. Dat is een van de redenen waarom de nieuwe eigenaar van het AD Van Thillo gaat overschakelen op steeds meer (karig betaalde) freelancers. In dat topsegment liggen in de dagbladsector de salarissen rond € 82.000,- inclusief vakantiegeld. Die bedragen zijn, inclusief vakantiegeld bij de publiekstijdschriften € 72.000,- bruto per jaar, bij de vaktijdschriften € 69.000,- , bij de huis-aan-huisbladen circa € 52.000,- en bij de betaalde nieuwsbladen zelfs nog iets minder.

De dagbladen in Nederland zijn veel te duur. Dat ligt niet alleen aan de dalende advertentie inkomsten en teruglopende oplages, maar ook aan de torenhoge redactiekosten.
In de CAO- onderhandelingen zullen de werkgevers dezelfde geluiden laten horen. Tot hen zeggen we: ook in de top, op het niveau van de Raden van Bestuur, zal drastisch gematigd moeten worden. De schoenmakers moeten terug naar hun leest.

Het gaat nu om het overleven van een schitterende bedrijfstak.

Geert-Jan Laan is in 2004 als hoofdredacteur van het Dagblad van het Noorden uitgetreden. Hans Roodenburg heeft eind 2005 gebruik gemaakt van de vrijwillige uittredingsregeling voor ouderen bij de fusie van het Rotterdams Dagblad met het AD. Beiden verdienen met hun nevenactiviteiten samen met hun pensioen of vut thans aanzienlijk minder.

Bekijk meer van

Praat mee

4 reacties

Marcel, 7 september 2009, 22:35

Fijn stukje.

g.j.laan, 9 september 2009, 20:27

Een kleine rectificatie. In het oorspronkelijke stuk stond een bedrag van Euro 130.000,- als vijf keer het minimum. En niet Euro 30.000,- wat er nu staat.
HG
Geert-Jan Laan

Dolf Rogmans, 10 september 2009, 11:07

Euro 30.000 is gecorrigeerd naar Euro 130.000. Frans Oremus

hans laroes, 20 september 2009, 19:58

boven de 2 ton bij een dagblad?
wat n loser ben je dan bij de omroep :-)

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.