— vrijdag 5 augustus 2011, 21:32 | 4 reacties, praat mee

NVJ moet referendum pensioen houden

Of het pensioenakkoord het haalt of niet is voor werknemers, dus ook journalisten, van groot belang. Het gaat om onze (toekomstige) centen. Het is daarom zeer kwalijk dat het NVJ-bestuur de peiling daarover onder de leden manipuleert, vindt Ronald Frisart. Een referendum onder alle leden is de enige juiste weg.

Donderdag 28 juli al op internet te lezen, een dag later in de gedrukte Villamedia-bijsluiter NVJ Nu: ’De NVJ spreekt zich uit over het Pensioenakkoord’. Aangekondigd wordt dat de NVJ 9 september vanaf 17 uur in Amersfoort een pensioenhearing organiseert waar alle leden welkom zijn.

In die aankondiging zijn twee zinnen cruciaal. Ten eerste: ‘De NVJ heeft, na de massale steun van de NVJ-leden voor het Pensioenakkoord 2010, in de Federatieraad van de FNV tot nu toe ingestemd met de uitwerking van het akkoord’. Nog belangrijker: ‘Op die hearing zullen de leden zich uitspreken over het standpunt dat de NVJ uiteindelijk in de FNV-Federatieraad van 12 september zal innemen’.

Tussen de peiling van 2010 en nu is het nodige gebeurd. De centrales van werkgevers- en werknemersorganisaties werden het eens over een uitwerking van het oorspronkelijke akkoord. Vervolgens is in delen van de vakbeweging – FNV Bondgenoten voorop – verzet op gang gekomen. Ook het NVJ-bestuur beseft dat er iets is veranderd, vandaar die bijeenkomst op 9 september.

Maar met die ’hearing’ is iets merkwaardigs aan de hand. In de aankondiging staat dat ’de’ leden zich daar over het pensioenakkoord zullen uitspreken. Dat is – met permissie – een kletsverhaal. ’De’ NVJ-leden zullen zich in Amersfoort helemaal niet uitspreken. Daar verschijnen op zijn best de leden die niet met vakantie zijn en die niet door werk zijn verhinderd. Het NVJ-bestuur is er dus al op voorhand zeker van dat slechts een (kleine) minderheid van de leden present zal zijn. Het bestuur kiest dus een erg ondemocratische route.

Aanvankelijk wilde ik optikken dat die benadering me en raadsel is, maar misschien is het helemaal niet zo mysterieus. In de aankondiging van de hearing staat: ‘,(…) de doelstelling – een volwaardig pensioen voor jongeren en ouderen veiligstellen – kan hiermee gerealiseerd worden’. Met andere woorden: het NVJ-bestuur steunt het akkoord, aan oppositie heeft het geen behoefte en dus organiseert het een quasi-democratische hearing in de hoop niet al te veel weerstand te ontmoeten en in de Federatieraad ’ja’ te kunnen zeggen.

Het bestuur zou kunnen tegenwerpen dat ik een samenzwering zie die er niet is, ja zelfs aan betreurenswaardige kwaadsappigheid lijd. Dan zou ik willen opmerken dat het wel heel toevallig is dat cao-akkoorden die de NVJ uitonderhandelt altijd heel anders worden benaderd. Is er een onderhandelaarsakkoord over pakweg de dagblad-cao dan weet de NVJ per e-mail heel goed de weg naar alle leden-dagbladjournalisten te vinden om die te vragen zich uit te spreken.

Maar nu het NVJ-bestuur over het pensioenakkoord kennelijk een duidelijke eigen mening heeft, wil het plotseling niet meer lukken alle leden elektronisch te benaderen en hen de kans te geven voor of tegen te stemmen.

Natuurlijk, het pensioenakkoord is geen simpel zaakje. Maar gelukkig hebben we – dankzij de media, dus dankzij onszelf – al heel veel uitleg gekregen. Bovendien: het gemiddelde cao-akkoord past ook al lang niet meer op de achterkant van een bierviltje en bevat ook de nodige voetangels en klemmen.

Mijn conclusie is dat het NVJ-bestuur de boel manipuleert om in de Federatieraad van de FNV ’ja’ te kunnen zeggen tegen het pensioenakkoord. Enkele decennia geleden had ik dat – jong en druistig – betiteld als een lelijk trucje van vakbondsbureaucraten. Treurig genoeg lukt het niet er nu andere termen voor te vinden.

Ik doe daarom een klemmend beroep op het NVJ-bestuur de ingeslagen weg te verlaten. Geef alle leden de kans via elektronische weg ja of nee te zeggen tegen het pensioenakkoord.

Bekijk meer van

Praat mee

4 reacties

maria van krimpen, 10 augustus 2011, 14:05

Ik zou het ook prettiger vinden om gewoon via internet/mail/sms of andere digitale wijze mijn mening (lees ‘ja/nee’) over het pensioenakkoord te geven. Dat moet toch mogelijk zijn?

Bert Pots, 11 augustus 2011, 16:34

Waar ligt Amersfoort? Een brede raadpleging zou de NVJ niet hebben misstaan.

Jan Werts, 12 augustus 2011, 21:38

Helemaal eens met Ronald Frisart. Toen ik het las vroeg ik me af waarom onze vakbond zijn leden toch zo graag buiten de discussie houdt? Want wat is eenvoudiger en goedkoper dan een elektronische raadpleging ? Ik ben overigens vóór het gesloten akkoord. )  Jan Werts, Brussel

jaap van essen, 14 augustus 2011, 19:44

Nog sterker, waarom zouden alleen NVJ-leden mogen besluiten. Pensioen is toch een individuele aangelegenheid? Ik weet nu alleen dat niemand kan zeggen (ook Jongerius niet) wat er nu eigenlijk met AOW en pensioen gaat gebeuren…. Dat is trouwens ook een teken van onze collectieve journalistieke zwakte.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.