Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— donderdag 9 maart 2023, 13:24 | 0 reacties, praat mee

Mark Rutte legt flinke eisenlijst op tafel voor deelname aan ‘Vandaag Inside’: geen boeren, geen ‘duiders’

In 2021 schoof premier Rutte aan bij Eva Jinek. - © Jeroen Jumelet/ANP

Premier Mark Rutte schuift volgende week maandag, anderhalve dag voor de Provinciale Staten-verkiezingen, aan bij tv-programma Vandaag Inside op SBS 6. Maar de premier heeft voor zijn komst wel een stevige eisenlijst op tafel gelegd. Laatste wijziging: 9 maart 2023, 13:57

In de uitzending van woensdagavond onthulden de presentatoren van het programma dat premier Rutte en minister De Jonge (CDA, Volkshuisvesting) weliswaar te gast wilden zijn, maar daarvoor in ruil wel een aantal eisen bedongen. Zo wilde minister De Jonge alleen aanschuiven als het niet over de coronapandemie zou gaan, ‘daar is hij niet meer van’, aldus presentator Wilfred Genee. Genee baalt ervan: ‘Wat zitten we hier nou met z’n allen te doen?’, vroeg hij zich hardop af.

Maar de eisen van De Jonge verbleken bij het eisenlijstje van premier Rutte. ‘Er mogen geen boeren in het publiek zitten, geen toeslagenouders, mensen uit Groningen niet, er mag geen politiek duider aan de bar zitten’, aldus Genee. Zover bekend heeft de redactie van het programma de eisenlijst wel gehonoreerd. ‘Het wordt dan wel ingewikkeld’, vervolgde Genee cynisch.

De uitspraken in het programma zijn direct stof tot discussie onder journalisten. ‘Alle redacties die hier aan toegeven of er niet transparant over zijn, zijn zachte collaborateurs van de macht. De controleurs van de macht zijn dan keffertjes die repressief tolerant hun tandjes hebben laten uittrekken. Dus VI zet de tribune vol en laat Merel Ek Rutte grillen’, aldus mediajournalist Mark Koster - tevens werkzaam voor Villamedia. ‘Rutte, de kruidenier die een hekel heeft aan z’n klanten’, schrijft mediajournalist Ton F. van Dijk cynisch.

Op Twitter reageert VVD-Kamerlid en campagneleider Thierry Aartsen op een bericht van SP-leider Lillian Marijnissen dat de premier ‘te laf is om mensen onder ogen te komen die door jouw beleid de vernieling in zijn geholpen’: ‘Voor alle duidelijkheid: dit is niet waar.

Ook Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt is ontstemd: ‘In een democratisch land hebben we een premier die niet meer durft te spreken met meerdere grote groepen burgers over de gevolgen van zijn beleid’, schrijft hij.

Voor zover bekend is de uitnodiging aan Rutte om te gast te zijn in het programma (nog) niet ingetrokken. Er ging het nodige vooraf aan de komst van de premier in het programma. De drie presentatoren zeiden meermaals dat Rutte was uitgenodigd, maar dat hij niet wilde komen. De premier kwam hierop terug met een videoboodschap, waarin hij zei ‘een plekje in de agenda’ te hebben gevonden om alsnog aan te schuiven.

De komst van de premier is an sich al omstreden. Rutte weigerde op RTL 4 in debat te gaan met zijn rechtse ‘concurrenten’ - JA21 en BBB, waardoor het debat werd geannuleerd. De premier is wél te gast bij Jeroen Pauw, waar hij samen met fractievoorzitter Edith Schippers de wegen kruist met de vermeende ‘linkse wolk’, GroenLinks en de PvdA. Maar hij gaat dus niet in debat met andere partijen. Ook is de premier bij Vandaag Inside alleen te gast, zodat hij dus geen concurrerende partijen voor zich heeft.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.