Smartocto userneeds

— maandag 22 augustus 2022, 07:12 | 0 reacties, praat mee

Marcel Gelauff: Belangrijk dat de journalistiek gesteund blijft

© NOS

Marcel Gelauff, vertrekkend hoofdredacteur van de NOS, vindt het van groot belang dat de journalistiek gesteund wordt en gesteund blijft worden. Dat zei hij zondag in het NPO Radio 1-programma De Perstribune, waarin het onder meer ging over de bedreigingen waarmee journalisten tegenwoordig steeds vaker te maken hebben. Laatste wijziging: 22 augustus 2022, 07:14

“Je kan van alles over de journalistiek zeggen, over hoe het functioneert en hoe het er niet altijd in slaagt om het vanuit alle perspectieven te bekijken en hoe het aan zijn eigen mechanismes lijdt, en daar valt allemaal over de discussiëren, maar het is op geen enkele manier een excuus voor hoe er nu met de journalistiek wordt omgegaan”, zei Gelauff. “Het grote belang is dat de journalistiek gesteund wordt en meer gesteund blijft worden dan soms gebeurd is.”

“De afgelopen jaren gaat het beter”, zegt hij, waarbij hij wijst op Persveilig, een gezamenlijk initiatief om de journalistiek te beschermen van journalistenvakbond NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren, het Openbaar Ministerie en de politie. “Ik merk ook wel meer steun, ook vanuit de politiek, om journalistiek te ondersteunen. Dat is ook noodzakelijk omdat het over de democratie gaat, de pluriforme democratie.”

Gelauff stopt per 1 september na twintig jaar bij de NOS, waar hij als adjunct-hoofdredacteur binnenkwam en de laatste elf jaar hoofdredacteur was. Hoewel hij bijna 65 jaar is, wil hij van pensioen niet spreken. “Pensioen vind ik een ongepast woord. Ik voel me goed, ik voel me sterk, ik ben nog hartstikke jong. Maar het is goed om na elf jaar een keer te stoppen”, zei hij tegen presentatrice Margreet Reijntjes. Wat hij hierna gaat doen, is nog niet duidelijk.

Bekijk meer van

Marcel Gelauff

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.