NVJ compleet lid

— dinsdag 10 mei 2022, 16:26 | 0 reacties, praat mee

Man die misdaadjournalist John van den Heuvel met de dood bedreigde krijgt taakstraf

Man die misdaadjournalist John van den Heuvel met de dood bedreigde krijgt taakstraf
© ANP

Voor het met de dood bedreigen van misdaadjournalist John van den Heuvel is dinsdag een 30-jarige man uit Heemstede veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur. Yunus K. uitte de bedreiging vorig jaar in een video. K. stelde daarin dat "de kankerkop" van Van den Heuvel "gatenkaas" zou worden. Laatste wijziging: 11 mei 2022, 10:37

De politierechter in Haarlem ging in zijn veroordeling niet mee met de eis van de officier van justitie. K. kreef ook een voorwaardelijke celstraf opgelegd met onder andere de voorwaarde dat hij geen contact met Van den Heuvel zoekt.

Die had in zijn eis om een celstraf van twee maanden gevraagd, waarvan een maand voorwaardelijk. Dit omdat K. zich er bij het opnemen van de video bewust van moet zijn geweest dat het filmpje bij Van den Heuvel terecht zou komen, ook al heeft hij het niet zelf verstuurd. Wel legde de rechter K. een contactverbod van drie jaar op, zoals geëist.

Advocaat Yehudi Moszkowicz vroeg in zijn pleidooi om vrijspraak voor K. Hij stelde dat het nooit de bedoeling is geweest om het filmpje te versturen. Bovendien zou de uitspraak over de gatenkaas volgens de advocaat ook niet als doodsbedreiging te hoeven worden gezien. Er zou bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van een “masker waarop een gatenkaas staat afgebeeld”.

Dat het wel als dreigend is ervaren door Van den Heuvel zou zijn eigen interpretatie zijn. De rechter ging daar niet in mee.

Verdachte al eerder aangeklaagd
De verdachte uit Heemstede werd in oktober 2020 ook al eens aangeklaagd voor het bedreigen van Van den Heuvel. Hij kon toen niet worden vervolgd omdat de rechtbank in Haarlem het OM niet-ontvankelijk verklaarde wegens een vormfout.

De zaak hing toen samen met een uitzending van het RTL-programma Ontvoerd dat aandacht had besteed aan het door K. meenemen van zijn kinderen naar Turkije.

Bekijk meer van

John van den Heuvel

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.