word studentlid

— donderdag 18 juni 2020, 10:24 | 6 reacties, praat mee

Makers woedend over nieuw ‘verdienmodel’ van beeldbank Shutterstock

Makers woedend over nieuw ‘verdienmodel’ van beeldbank Shutterstock
Shutterstocks nieuwe verdienmodel voor fotografen, dat elk nieuw jaar van voren af aan begint | Shutterstock

Fotografen die werk leveren aan stockfotodienst Shutterstock zijn woedend over een nieuw tariefbeleid, dat met ingang van deze maand van kracht is geworden. Een petitie om dat terug te draaien is al ruim tienduizend keer ondertekend. Sommige makers zijn van plan hun hele portfolio bij de dienst te verwijderen. Laatste wijziging: 19 juni 2020, 10:36

Anderen plaatsen uit protest geen nieuw materiaal meer, of maken hun werk tijdelijk niet meer beschikbaar voor verkoop. Daarnaast verdwijnen huidige vaste vergoedingen van minstens 25 cent per verkocht beeld, schrijft Shutterstock.

Het ‘nieuwe verdienmodel’ werd op 27 mei aan leden meegedeeld - slechts dagen voor deze van kracht werd.

Via zes niveaus, afhankelijk van de hoeveelheid licenties die een fotograaf of videomaker verkoopt, stijgt het percentage dat mensen krijgen overgemaakt: van 15 procent bij minstens 100 verkochte beelden tot 40 procent wie er jaarlijks 25 duizend afzet.

Makers noemen die doelen volstrekt onrealistisch en zien er in de meeste gevallen een halvering van hun inkomsten in. Wie een topjaar had, blijft binnen de nieuwe regeling bovendien niet op 40 procent: aan het begin van elk jaar wordt iedereen weer op 15 procent gezet.

Makers die al jaren bij het stockfotobureau zitten, zijn woedend over deze jaarlijkse verplichte klap omlaag, die op fotografen en videomakers wordt afgewenteld.

Bekijk meer van

Shutterstock

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

6 reacties

André Muller, 18 juni 2020, 17:42

Ik heb mijn account ook geblokkeerd, op eens werden afgekeurde beelden goedgekeurd en die ook geblokkeerd. Het probleem zit hem in het verdienmodel van dit soort organisaties, zo goedkoop mogelijk aanbieden van foto’s. Daarom mijn pleidooi om vooral te bestellen bij beeldbanken uit Nederland! Daar zitten fotografen die hebben geïnvesteerd in apparatuur, opleiding en tijd en worden daar eerlijk beloond. Als de media in Nederland daar nu hun foto’s gaan betrekken maken de shutterstocks maar ook de 123RF (hofleverancier van NU.NL)  en de Getty/Istock geen kans meer om fotografen uit te buiten!

P. Beens, 19 juni 2020, 09:48

Shutterstock is al jarenlang geen levensvatbaar alternatief meer voor zichzelf respecterende fotografen. Verkocht ik 10 jaar geleden foto’s voor tientallen tot honderden dollars per stuk, de laatste jaren kreeg ik nog hooguit enkele dollars. Het nieuwe beleid was voor mij de druppel; ik heb mijn account geblokkeerd en trek er na de laatste uitbetaling de stekker uit.

André Muller, 19 juni 2020, 20:32

@wilmar : ik heb met Nationale Beeldbank wel een goede ervaring. Ze hanteren een streng acceptatiebeleid maar nog geen foto onder de 5 euro ex btw betaald gekregen. Nederlandse bedrijven en media zoals AD en Nu.nl moeten stoppen met gebruik van goedkope deals en terug naar Nederlandse verkopers

Bervoets, 23 juni 2020, 12:54

De Nationale Beeldbank is inderdaad voor zowel afnemers als fotografen het beste en wellicht ook enige alternatief voor bedrijven als Shutterstock. De kwaliteitseisen voor fotografen zijn hoog, ondanks dat is er een ruim aanbod aan typisch Nederlands beeldmateriaal tegen redelijke tarieven. De Nederlandse Beeldbank zorgt er zo voor dat het voor fotografen interessant blijft om nieuwe hoogwaardig materiaal aan te leveren en dat is toch wat afnemers zoeken.

Bervoets, 15 april 2021, 14:43

Vermeldenswaardig voor afnemers is ook Holland-PhotoStock.nl een kleinere fotobank met enkele tienduizenden foto’s voor redelijke tarieven. Deze foto bank wordt de laatste tijd voornamelijk gevuld met middenformaat foto’s met typisch Nederlands beeldmateriaal. Zeker een bezoekje waard!

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.