— donderdag 22 september 2022, 16:37 | 2 reacties, praat mee

ANP introduceert ‘nationale beeldbank’ voor Nederlandse stockfoto’s

© Nationale Beeldbank

Persbureau ANP begint morgen, vrijdag 23 september, met een 'Nationale Beeldbank', als Nederlands antwoord op de welbekende websites die 'stockfoto's' aanbieden. Laatste wijziging: 22 september 2022, 16:56

De beeldbank moet een plek zijn voor “Nederlands stockbeeld met lage prijzen en een simpele licentie”. De Nationale Beeldbank bestaat al sinds 2006 en er zijn zo’n 3.500 fotografen bij aangesloten, zowel professionals als hobbyisten die graag wat geld bijverdienen met hun foto’s. De Nationale Beeldbank wordt geïntroduceerd als “markplaats” voor Nederlandse stockfoto’s. De fotodienst ANP Foto zal blijven bestaan voor de nieuwsfotografie. Op de website van de Beeldbank worden verschillende tarieven gehanteerd. ‘Basis’ (2,99,-), Premium (8,99,-) en Special (€26,99).

Isabelle Schippers, manager van de Nationale Beeldbank: “Er is behoefte aan puur Nederlands stockbeeld en veel gebruikers zijn bereid daarvoor te betalen. Dat beeld moet dan wel laag geprijsd zijn en er moeten geen ingewikkelde beperkingen zijn in het gebruik. Vanaf 3 euro per foto bieden we nu echt Nederlands beeld aan dat zowel redactioneel als commercieel gebruikt mag worden. De premium beelden kosten 9 euro en foto’s waarvoor modellen zijn ingezet kosten 27 euro. Dan is er wel altijd een model release geregeld zodat het portretrecht is afgedekt.”

“Het ANP is gespecialiseerd in nieuwsfotografie, beelden met een beperkte houdbaarheid want wat vandaag nieuws is, is volgende week archiefmateriaal”, zegt Martijn Bennis, directeur van het ANP. “Dat archief heeft zeker waarde, maar voor veel archiefbeeld verdwijnt de belangstelling na verloop van tijd. Ook het ANP en fotografen die voor het ANP werken, beschikken over heel veel beeld dat als stockbeeld zeer bruikbaar is en nog lang verkocht kan blijven worden. Afnemers willen professioneel beeld waarvan de licentie goed geregeld is en dat niet te veel kost. Dat is de markt waar bedrijven als Shutterstock groot mee zijn geworden. Voor de Nederlandse markt willen wij met de Nationale Beeldbank die positie claimen.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

photopress, 23 september 2022, 15:07

Het moest er eens van komen dat ook het Amateur Nederlands Persbureau zich met Nederlandse stock fotografie ging bezig houden

Maar dan wel tegen bodemprijzen.
Ik kan me niet voorstellen dat men voor de zover ik hierboven gelezen bedragen foto’s wil aanbieden.
Wat wil men hiermee bereiken.
Zo help je geen fotograaf maar help je deze de afgrond in .
De gemiddelde fotograaf kan niet eens een fatsoenlijke fotomaken dus hoe moet ik deze beeldbank dan gaan zien.
Met plaatjes die zomaar ergens zijn gemaakt in de hoop dat ze ooit verkocht worden.
Ik denk dat het ANP zich beter met echte nieuws garing bezig kan houden dan met kiekjes van amateurs die er dus eigenlijk helemaal geen bijverdienste aan overhouden.
Het ANP zou dus mijn inziens de lachende derde zijn want zij zijn de enige die er aan kunnen verdienen.
Ik denk dat een serieuse fotograaf niet eens foto’s bij een beeldbank plaatst gezien de tijd en moeite die het kost om ze daar te plaatsen.
Dan moet je wel heel erg veel tegen een goeder
prijs je plaatjes kunnen verkopen.
Helaas zijn die prijzen dus gewoon weer bedoeld de beroepsfotograaf langzaam de deur uit te werken

Ruud Rogier, 25 september 2022, 09:52

Ten eerste, de genoemde bedragen is de verkoopsom. Daar gaat dus nog 60% vanaf. Beeldmaker moet tevreden zijn met de resterende 40.
Ik kan mij niet voorstellen dat een een professionele Fotojournalist mee wil gaan met dit systeem. Of hij wil zich reduceren tot de top van de foto amateurs.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.