Jodal

— dinsdag 17 november 2020, 08:57 | 0 reacties, praat mee

Macron beschuldigt Engelstalige media van het ‘legitimeren’ van geweld in Frankrijk

© Eric Gaillard / Pool via AP

Geconfronteerd met protesten in de moslimwereld over zijn reactie op terreuraanslagen in Frankrijk, heeft de Franse president Emmanuel Macron mediacolumnist Ben Smith van de New York Times gebeld om te protesteren tegen "vooringenomenheid" in de Engelstalige media. Ook beschuldigde hij sommige kranten ervan "dit geweld te legitimeren". Laatste wijziging: 17 november 2020, 15:20

In het interview met de New York Times beweert Macron dat media buiten Frankrijk het concept van de scheiding van kerk en staat niet begrijpen, en veroordeelde hij kranten die kritiek hadden op het Franse beleid ten aanzien van moslims.

Macron staat onder druk vanwege zijn vermeende aanvallen op de islam, nadat hij de publicatie van cartoons over de profeet Mohammed steunde en in een toespraak beweerde dat de islam “tegenwoordig overal ter wereld in crisis verkeert”.

Macron zegt verbaasd te zijn over verhalen in de pers “uit landen die onze waarden delen”. “Toen Frankrijk vijf jaar geleden werd aangevallen, steunde elke natie ter wereld ons”, zei president Macron, refererend aan 13 november 2015, toen 130 mensen werden gedood bij gecoördineerde aanvallen in een concertzaal, buiten een voetbalstadion en in cafés in en rond Parijs. ‘Nu zeggen ze dat de kern van het probleem is dat Frankrijk racistisch en islamofoob is.’

Zo’n aanklacht is volgens Smith een van de ergste beschuldigingen die je tegen de pers kan uiten. “En het soort dingen dat we meer gewend zijn te horen, en onze schouders voor op te halen, van de Amerikaanse president. En Amerikanen, begrijpelijkerwijs afgeleid door de hallucinerende laatste dagen van het presidentschap van Trump, hebben misschien het toenemende conflict tussen de Franse elite en de Engelstalige media gemist.”

Begin deze maand schreef de Franse president ook al een brief naar de Finanical Times, na een bericht over het beleid van de Franse regering ten aanzien van moslims en extremisme. Ook daarin haalde Macron uit naar buitenlandse journalisten. De Britse krant verwijderde dat artikel later van de website wegens “feitelijke onjuistheden”. De mediacolumnist haalt nog diverse voorbeelden aan waarbij artikelen en tweets offline werden gehaald na kritiek.

Een deel van de berichtgeving waarover Macron klaagt, weerspiegelt een echt verschil in waarden, stelt Smith, maar volgens de mediacolumnist lijken dergelijke abstracte ideologische verschillen ver af te staan van het dagelijkse leven van de grote etnische minderheden in Frankrijk, die klagen over politiemisbruik, segregatie in woongebieden en discriminatie op het werk. Meer bij The Guardian / NOS

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.