word studentlid

— vrijdag 28 januari 2022, 16:13 | 1 reactie, praat mee

Maarten Keulemans Journalist van het Jaar 2021

Maarten Keulemans Journalist van het Jaar 2021
Maarten Keulemans - © Duco de Vries

Wetenschapsjournalist Maarten Keulemans is uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2021. De jury, bestaande uit de redactie en redactie-adviesraad van Villamedia, kent hem de prijs toe voor zijn onvermoeibare verslaggeving van de corona-epidemie voor de Volkskrant, met als hoogtepunt zijn langlopende serie ‘Keulemans in Quarantaine’. Laatste wijziging: 31 januari 2022, 13:17

Keulemans onderstreept wat de jury betreft het hoge niveau van de vaderlandse journalistiek. ‘Als wetenschapsjournalist werkte hij in het verleden wellicht wat in de schaduw, inmiddels staat hij in het volle licht. En met verve. Hij draagt onvermoeibaar feiten aan en weet die helder te duiden. Ook schuwt hij niet om aan te geven waar zijn twijfel zit, komt terug op eerdere conclusies als het nodig is, en gaat met iedereen het gesprek aan.’

Daarmee is Keulemans volgens Villamedia een journalist van deze tijd. ‘Hij sluit zich niet op in zijn ivoren toren maar staat midden tussen zijn publiek en beantwoordt de vragen die bij hen leven. Daarbij kiest hij geen kant. Het is niet óf de lezer óf de deskundige die hij serieus neemt, beiden worden fair en gelijk behandeld.’

Keulemans werd vrijdagmiddag gehuldigd in de Centrale Bibliotheek Den Haag. Hij ontving het beeldje dat bij de titel hoort, gemaakt door de Haagse kunstenaar Loek Bos, uit handen van Chris Helt, de nieuwe hoofdredacteur van Villamedia.

Voorafgaand aan de bekendmaking van de Journalist van het Jaar werd ook de Afstudeerprijs Villamedia uitgereikt, die jaarlijks de afstudeerproductie bekroont die in het voorbije jaar het meest blijk heeft gegeven van journalistiek talent. Dit jaar ging die prijs naar Neeltje Walgien, die in 2021 afstudeerde aan de School voor Journalistiek in Utrecht met haar mini-documentaire ‘Reborn’.

Villamedia kiest sinds 2006 jaarlijks de Journalist van het Jaar. Eerdere winnaars zijn onder anderen Geertjan Lassche, Bas Haan, Kim van Keken, Pieter Klein en Jan Kleinnijenhuis. De jury van de Journalist van het Jaar bestaat uit de redactie van Villamedia, aangevuld met vaste medewerkers van de titel en de redactie-adviesraad. Daarin zitten onder anderen Cisca Dresselhuys, Tony van der Meulen en Tonie van Ringelestijn.

De Journalist van het Jaar wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Den Haag. De gemeente is er trots op dat de prijs wederom werd uitgereikt in ‘de stad van Vrede en Recht, die opkomt voor het belang van vrije en onafhankelijke journalistiek’.

Lees ook:
Interview met Maarten Keulemans: ‘Mijn wapens zijn de feiten en mijn communicatieve vaardigheden’

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Peter Olsthoorn, 29 januari 2022, 07:08

Dik verdiend! Ook een letterlijk voorbeeldige journalist in de onderlinge omgang, amicaal en eerlijk.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.