— maandag 30 november 2009, 09:01 | 46 reacties, praat mee

Luyendijk weigert interview om censuur

Journalist Joris Luyendijk heeft een dubbelinterview voor Libelle met prinses Máxima geweigerd omdat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) als voorwaarde stelde dat zij de tekst van het interview naar eigen inzicht mocht wijzigen. Dat zegt Luyendijk in NRC Weekblad. Niet alleen konden Máxima’s uitspraken door de RVD worden aangepast of geschrapt, ook de woorden van Luyendijk konden worden aangepast. "Als ik schreef 'ze kwam binnen in een groene jurk', mocht de RVD daar 'een blauwe rok' van maken. [...] Zelfs de vermelding van censuur zou worden gecensureerd. Daarop liet ik de klus schieten. Ik ga niet tekstschrijven voor de RVD en dit als journalistiek werk presenteren."

Bekijk meer van

RVD

Praat mee

46 reacties

Sante Brun, 30 november 2009, 10:48

Hoera voor Joris. Maar het lijkt me geen grote verrassing. Zelfs de lulligste staatsscretaris eist dergelijke privileges (en krijgt ze vaak ook.)

Caro, 30 november 2009, 11:38

Goed zo Joris. Zou willen dat meer journalisten zo optraden.

jaap, 30 november 2009, 11:58

PRACHTIG! Joris!
Dat dit heel veel vervolg mag krijgen.
Komen die omhoog gevallen ‘sterren en andere Hollywood figuren’ misschien weer gewoon met beide pootjes op de grond.

Mark, 30 november 2009, 12:02

Bravo!

Balsaq, 30 november 2009, 12:09

Hulde, Joris, hulde! Censuur dient te vuur en te zwaard bestreden te worden, en een eerste stap in die richting is om die censuur goed zichtbaar te maken.

Ed, 30 november 2009, 12:11

Goed zo, en alle journalisten dit nu ook eens consequent deden dan was het geleuter van de RVD gauw over.

Balzakius, 30 november 2009, 12:12

Nice work. Laat dit maar een staartje krijgen.

NS, 30 november 2009, 12:15

Hulde voor Joris en een dikke middelvinger voor de RVD.
En zeg nou eerlijk je zou toch eigenlijk niemand van het foute koninklijke huis willen interviewen.
Even googlen op het koningshuis en dan krijg je weer de volgende foute hits : fraude - foute aankopen vakantiehuisjes - princess nicotina - junta - belasting ontduiking - criminele liefjes…

GP, 30 november 2009, 12:18

Sluit me volledig aan bij Caro.
Veel meer journalisten zouden dit moeten doen.

Ron, 30 november 2009, 12:37

Als dezelfde Joris bedoeld wordt als de matige presentator van Zomergasten, dan ben ik eigenlijk wel dat hij heeft gepast voor het interview.

Grappig dat Joris hiervan uitgebreid verslag doet in z’n column. Hij vond z’n weigering kennelijk zo belangrijk dat ‘het in de NRC moet’.

Ik kan iedereen aanbevelen de een-na-laatste alinea van zijn column eens na te lezen. Wat zou Nederland toch moeten zonder de doortastende journalistiek van Joris Luyendijk. Hulde!

Sjaak vd Hille, 30 november 2009, 12:48

tis net nieuwe kleren van de keizer ..
helaas voert poen de boventoon en zullen weinig van de graaiers zich hier bij aansluiten ..
als iedereen zijn roze bril net zo gemakkelijk zou kunnen afzetten als tie eer en geweten doet, dan valt het hele zooitje toch in elkaar ?
nee hoor .. haal diep adem, recht de rug en voort met de komedie .. theater de wrange lach is geopend ..

Henk, 30 november 2009, 12:49

Een journalist? In Nederland?
oei! straks krijgen we gewoon echt nieuws voorgeschoteld..
dat wordt rellen.

Breinstein, 30 november 2009, 12:59

Driewerf hulde. Er zijn gelukkig nog mensen met ballen, ruggengraat en principes, die zich niet door de meningen-gestapo de wet laten voorschrijven.

Bastiaan, 30 november 2009, 12:59

Bravo!
Wat moedig om zo je kop boven het maaiveld uit te steken. Al die zogenaamde royalty deskundige/journalisten zullen wel op hun achterste benen staan nu. Wat hoe kun je een koninklijke weigeren! Laten we de hoop uitspreken dat er veel meer zullen volgen. Liever geen nieuws dan een gemaakt verhaaltje.

Kaj, 30 november 2009, 13:08

Ok, dus Luyendijk heeft dat interview geweigerd. Leuk. Moedig. Maar toch staat er binnenkort een interview met Máxima in de Libelle. Want Máxima op de cover, dat verkoopt. Ik vraag mij dan ook af of de hoofdredactie c.q. de uitgever van Sanoma - die het ook maar moeten doen met oplage- en salestargets - zo blij zullen zijn met ‘s mans actie.

Ik zou daarom over een paar maanden van Luyendijk willen horen hoeveel opdrachten hij heeft mogen doen voor Libelle.

annie uit de biertent, 30 november 2009, 13:10

Dit zouden ze meer moeten doen. Weg met die roofridders. Hulde voor Joris.

Geertje, 30 november 2009, 13:20

Heel goed.
Als er een journalist is die ik enorm respecteer is het Joris wel.
Dat een interview in overleg gepubliceerd wordt kan ik me indenken, maar dit is belachelijk.

Peters, 30 november 2009, 13:35

@Kaj. Die Joris Driepinter heeft vast wel genoeg ander werk, waardoor hij zich principieel kan opstellen. Maar belangrijker: het is natuurlijk in eerste instantie de hoofd- of eindredactie die duidelijk moet maken dat dit soort ingrepen niet door de beugel kunnen.

Joep, 30 november 2009, 13:35

Netjes Joris! Als journalisten dit niet doen raken ze op den duur alle geloofwaardigheid kwijt. We willen onafhankelijke en ongecensureerde informatie… Klinkt zo vanzelfsprekend eigenlijk in Nederland.

Rudy, 30 november 2009, 13:37

Beetje overtrokken reactie eigenlijk.. hier gaat toch geen enkele zichzelf respecterende journalist mee akkoord? Dat partijen het interview mogen lezen en desnoods hun gedeelte redigeren, kan ik me nog in vinden.. maar toch nooit het gedeelte vanuit de interviewer zelf?

Magister Dixit, 30 november 2009, 13:38

Hou es ff op, met z’n allen een veer in de bips van Joris steken. Als ‘ie echte cohones had gehad, had ‘ie het interview gedaan, het laten redigeren door de rvd en het origineel gewoon lekker geplaatst, als was het maar in de krochten van de interwebs geweest. Helden worden helden om wat ze doen, niet om wat ze niet doen.

Kaj, 30 november 2009, 13:40

Ja, hallo…

“Daarop liet ik de klus schieten. Ik ga niet tekstchrijven voor de RVD en dit als journalistiek werk presenteren. Mijn dilemma nu is of ik deze volgens mij anti-democratische manipulaties naar buiten moet brengen? Want zo beschadig ik mogelijk mijn goede werkrelatie met de prima mensen van Libelle. En bij de almachtige RVD komt misschien zo’n zwart kruisje achter mijn naam. Dus ik houd het maar voor me. Je kunt niet alle draken tegelijk bevechten”, schrijft Luyendijk in z’n column in het NRC.

Wat is het nu? Hij zegt dat hij het voor zich houdt, maar plaatst het vervolgens wel? Snap ik niet.

kaj, 30 november 2009, 13:54

@Magister Dixit:
Ja, dat zou inderdaad erg lachen zijn geweest, gewoon rücksichtlos het origineel plaatsen. Ik vraag me alleen wel af of de hoofdredactie van Libelle daarmee akkoord zou zijn gegaan. Die willen geen ruzie met de RVD, lijkt me zo?

Bob Lagaaij, 30 november 2009, 14:01

En intussen ontvangen de hoofdredacteuren - buigend en knikkend en vooral: niet citerend - hare majesteit op hun 50-jarig jubileum. Met zule vrienden heeft Oranje geen Joris nodig. Toch?

Harry, 30 november 2009, 14:03

Misschien moet Maxima eens openlijk zeggen dat ze het een beetje dom van de RVD vindt als haar groene rok als blauw wordt afgeschilderd.
Bespottelijk, dit regime van de RVD

Ronald, 30 november 2009, 14:17

Heel goed dat Joris Luyendijk daar niet aan mee werkt. We zien nu weer eens bevestigd hoe ‘de macht’ werkt, contole houden is aan de macht blijven. Of een minder bemiddelde journalist dit ook zou doen weet ik niet. Ik denk dat ze wel een ander vinden die zal zeggen: ik heb het geld nodig en als ik het niet doe, doet een ander het wel. Zo gaat dat. Mensen met principes zijn een zeldzaamheid.

Arnoud, 30 november 2009, 14:25

Dit zou niet meer dan normaal moeten zijn. Wel fijn dat we nu weten hoe ver de manipulatie door die klojo’s gaat.

Arnoud, 30 november 2009, 14:27

door Kaj, 30 november 2009, 13:40

Dat heet nu ironie, Kaj.

Klaas de Jong, 30 november 2009, 14:35

Eindelijk iemand die geen ja knikker is. Hopelijk komt er met dit soort journalisten weer een nieuwscultuur die ergens over gaat. Sinds de golfoorlog is de journalistiek vakkundig voor het carretje gespannen van de Regering. Niks geen onafhankelijkheid.

Rob, 30 november 2009, 15:21

Grote klasse van Luyendijk! Leve Luyendijk! Hoera! Hoera! Hoera!

Laurentien de Second, 30 november 2009, 15:28

Beste Joris,

In de Efteling lopen plenty laafen en ander Koninklijk schorriemoriie rond. Wie weet….
Trouwens, mij mag je ook interviewen, neem geen blad voor mijn mond en u mag schrijven wat u wilt. Goed he.

Leen, 30 november 2009, 16:51

Hulde Joris! Als we allemaal onze poot zouden stijfhouden, dan kunnen we wellicht deze groeiende trend van arrogantie manipulatie bij de overheid nog ombuigen. Zij lijken meer en meer te vergeten dat zij dienaren zijn van het (belastingbetalende) volk in plaats van omgekeerd. De RVD maakt zich zo echt ongeloofwaardig!

Hans, 30 november 2009, 17:39

Wat een positieve reacties, wat een ontlading. Dat zegt iets - net als Luyendijks column zelf - over hoe het journalistieke geweten kennelijk knaagt. Bravo Joris en alle anderen, en knaag vooral door!

harm, 30 november 2009, 21:25

en dat huis stond niet in Mozambique maar in Zambia

Jaap Jansen, 30 november 2009, 21:51

Joris zal toch wel vaker een interview hebben geweigerd omdat de geinterviewde absurde eisen stelde? Daar heb ik hem echter nooit over gehoord. Maar ja, Maxima… da’s makkelijke scoren. Geloof ook helemaal niet dat Joris zich altijd zo principieel opstelt. Elke journalist weet dat dat geen doen is. De kunst is juist om ondanks alle tegenwerking van ‘de andere kant’ een geweldig verhaal te maken.

Jan, 30 november 2009, 21:52

Prima actie Joris. Hoop dat hier wat mee losgemaakt wordt.

annierooktnietmeer, 30 november 2009, 23:14

“Maar toch staat er binnenkort een interview met Máxima in de Libelle. Want Máxima op de cover, dat verkoopt. Ik vraag mij dan ook af of de hoofdredactie c.q. de uitgever van Sanoma - die het ook maar moeten doen met oplage- en salestargets - zo blij zullen zijn met ‘s mans actie.”

“Als we allemaal onze poot zouden stijfhouden, dan kunnen we wellicht deze groeiende trend van arrogantie manipulatie bij de overheid nog ombuigen. Zij lijken meer en meer te vergeten dat zij dienaren zijn van het (belastingbetalende) volk in plaats van omgekeerd. De RVD maakt zich zo echt ongeloofwaardig!”

“Als journalisten dit niet doen raken ze op den duur alle geloofwaardigheid kwijt. We willen onafhankelijke en ongecensureerde informatie…”

“Ja, dat zou inderdaad erg lachen zijn geweest, gewoon rücksichtlos het origineel plaatsen. Ik vraag me alleen wel af of de hoofdredactie van Libelle daarmee akkoord zou zijn gegaan. Die willen geen ruzie met de RVD, lijkt me zo?”

6 november 2009, oa. nu.nl:
“De koningin deed een oproep aan de pers om ‘‘alstublieft’’ eerlijk te berichten over deze kwestie. Ze heeft geconstateerd dat heel veel dingen geschreven en getoond zijn in de media waarvan betrokkenen weten dat ze ingekleurd zijn.”

“Koningin bij jubilerende hoofdredacteuren
DEN HAAG - Het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren viert vrijdag zijn 50-jarig bestaan. Koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Maxima zijn aanwezig bij de jubileumviering in het Circustheater in Den Haag.

Het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren werd in 1959 opgericht, in eerste instantie als belangenorganisatie van hoofdredacteuren van dagbladen. Later kwamen daar hoofdredacteuren van tijdschriften, omroepen en websites bij. Mede op initiatief van de organisatie kwam het redactiestatuut tot stand waarin de redactionele onafhankelijkheid is vastgelegd.

Koningin Beatrix neemt tijdens de bijeenkomst het eerste exemplaar van het boek ‘Storm in de media’ in ontvangst. Het boek bevat interviews met hoofdredacteuren over journalistieke dilemma’s. (ANP)” (27.11.09/ ad.nl)

Dr.R. Clavan, 1 december 2009, 01:43

maximuts interviewen. Brrrr… Het idee alleen al. Iemand die vindt dat ik geen identiteit heb vind ik maar een beetje dom. Het is ook wel een enorme golddigster hoor, beetje kinderen op de wereld pleuren met prins pils, tig keer per jaar op vakantie, overal maar dure ranches/villa’s laten bouwen, geen moment echt werken maar leven van een riante uitkering. Het is een pauper prinsesje. Vive la République!

jaap, 1 december 2009, 08:21

Kost dat nou ? zo’n RVD ?

Morkhoven, 4 december 2009, 19:04

Een goede reactie van Luyendijk.
Laat het soort artikeltjes dat zij wenst maar aan journalistieke slaafjes over.

Kees Cornelder, 4 december 2009, 19:10

Dat de RVD ‘het sprookje’ van een hagelwit edoch maatschappelijk-betrokken vorstenhuis intact wil laten, dat snap ik.
Maar dat journalist Joris Luyendijk zich niet met sprookjesvertellen wenst bezig te houden, dat snap ik ook.

Oftewel: hulde aan JL.
En wat jammer voor de RVD dat het zich 100% in de kaart heeft laten kijken als frima Grimm.
Juist, sprookjesvertellers.

Maarten, 9 december 2009, 16:06

Journalisten moeten eens ophouden met de verheerlijking en aandacht geven aan een stelletje nietsnutten. Dit te veel aandacht door Luyendijk.

Maarten, 9 december 2009, 16:13

Loop eens langs het hek van Drakestijn en je krijgt al een hekel aan dat zootje achter dat hek. Zelfs op het voetpad worden nog bomen geplant ter voorkoming van Langslopen. Zelfs dat mag niet meer.

Klaas, 9 december 2009, 20:25

Ach die arme Joris, het verhaal komt er toch wel desnoods door de RvD zelf aangeleverd. En ongesencureerd komt er toch al haast niets meer naar buiten, want alles wat het vorstenhuis kabinetten etc aangaat geeft een jounalist zelf weinig invulling meer aan. Doen zij het wel dan volgen sancties. Dus hh journalisten ga gewoon achter leuk nieuws aan ipv het kunstmatig en gefoceerd nieuws brengen

Mo, 10 december 2009, 13:16

wow, 45 reacties over een non-item. Ik wilde dat er net zoveel betrokkenheid was bij het debat over innovatie van de media. Da’s zeker een beetje te high-brow…

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.