— woensdag 24 april 2013, 13:17 | 2 reacties, praat mee

RVD spant zaak aan tegen Nieuwe Revu

UPDATE De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) begint namens het Koninklijk Huis een rechtszaak tegen Nieuwe Revu. Dat heeft de RVD laten weten. Aanleiding is de publicatie van foto's van prinses Amalia in de privésfeer door het weekblad. De Nieuwe Revu meldde in en verklaring zich niet langer aan de mediacode rond de koninklijke familie te houden. De code werd in 2005 in het leven geroepen om de privacy van de Oranjes te beschermen. Wie zich niet houdt aan de mediacode, wordt niet toegelaten tot de [1 / 2 / 3] door de RVD georganiseerde mediamomenten. De afgelopen jaren zijn er regelmatig conflicten geweest over de eenzijdig opgelegde regels van de Rijksvoorlichtingsdienst RVD. Laatste wijziging: 24 april 2013, 18:23

In het nieuwe nummer van Nieuwe Revu staat een vijf pagina’s lang artikel met drie foto’s die eigenlijk niet zouden mogen worden gepubliceerd: een van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima op weg naar een feestje en twee van prinses Amalia met een hockeystick op het veld, zo meldt het blad. De code wordt doorbroken omdat het volgens het blad “niet past in een moderne democratie”. Overigens zou de mediacode ook in strijd zijn met het Europees recht.

“De RVD heeft de uitgever en hoofdredacteur van Nieuwe Revu laten weten dat juridische stappen zullen worden ondernomen. In dat verband zal binnenkort een bodemprocedure aanhangig worden gemaakt”, zo liet de RVD desgevraagd weten.

De site van de Nieuwe Revu is even offline geweest. Volgens een melding op de site werd er onderhoud gepleegd.

 

Bekijk meer van

RVD Koninklijk Huis

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Paul Disco, 24 april 2013, 10:04

Tja, als je wil aantonen dat een mediacode de journalistiek in de weg staat, dan zou ik geen foto’s publiceren van een klein kind op een hockeyveld. Dat pleit juist vóór een mediacode. Doet toch een beetje vermoeden dat Nieuwe Revu op zoek is naar publiciteit om de publiciteit.

rockn73, 3 mei 2013, 14:31

Ik denk dat wat er hier gebeurt is gedaan voor de juiste oorzaak.
Android apk

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.