data als kans

— zondag 21 augustus 2016, 19:47 | 0 reacties, praat mee

Louis Zaal 30 januari 1956 - 20 augustus 2016

Louis Zaal. Foto: Hollandse Hoogte/Michel Porro

Louis Zaal, een van de oprichters van fotobureau Hollandse Hoogte is zaterdag overleden. Hij was al geruime tijd ernstig ziek. Dick Breebaart, mede-oprichter, herdenkt Louis Zaal. 'Wij hadden de toekomst en waren de toekomst.' Laatste wijziging: 23 augustus 2016, 11:15

Jongens waren we, aardige jongens. We hadden plannen, ideeën, fantasieën, en idealen. Wij waren jong en onsterfelijk, de wereld in de palm van ons hand. Wij hadden de toekomst en waren de toekomst. Geen gesomber van ’No Future’, gewoon doen.

Wij werkten al geruime tijd in wisselende samenstellingen met elkaar en na het werk filosofeerden we in het café met een biertje, whisky, wijn of andere spiritualiën over een mogelijke toekomst met ons vieren. We zouden iets moois gaan doen. Wij, dat waren Louis Zaal, Roel Sandvoort, Simon B. Kool en Dick Breebaart.

Louis werkte bij De Groene Amsterdammer en kwam op een dag, ergens in 1980, mijn studio binnenlopen om samen met Simon een serie boekjes (de Groene Cahiers) voor dat weekblad te maken. Van het één kwam het ander. We maakten een boek over Opland en een fotoboek ‘FOTO’S voor de Groene van Han Singels’.

Ondertussen hadden Louis, Roel en ik zitting genomen in de redactie van Plaatwerk, een initiatief van Hans Aarsman en Harry Meijer. We maakten het gelijknamige blad in de regel in de avonduren op mijn studio. Meerdere fotoboeken volgden en het kon niet anders dat dit moest resulteren in het mooiste fotobureau van Nederland, Hollandse Hoogte.

Die eerste jaren waren prachtig; ons jongensboek was de werkelijkheid geworden. We waren trots op ons bedrijf en we stonden ervoor. Simon noemde ons altijd de Fab Four. En dat bleek, zoals vele grote groepen vertrokken er leden om solo te gaan of ergens anders achter de toetsen te gaan zitten. Simon en ik verlieten Hollandse Hoogte. Louis en Roel hebben dertig jaar de kar getrokken. Louis was de zakelijk leider en innoveerde waar en wanneer hij maar kon.

Digitalisering was het speerpunt en hoe. Dankzij Louis was Hollandse Hoogte koploper. En menig fotograaf heeft dat op positieve wijze in zijn portemonnee gevoeld. Maar belangrijker, hij en Roel hebben lang de kernwaarden van Hollandse Hoogte bewaakt. Op de jaarlijkse fotografenborrel stond hij altijd op een bureau de cijfers voor te lezen en de omzet steeg ieder jaar. Hollandse Hoogte was groot geworden.

Louis vertrok in 2014 bij Hollandse Hoogte. Hij was toen al ziek, maar heeft de afgelopen jaren nog veel gereisd. Hij heeft zijn resterende tijd optimaal gebruikt.

Een maand geleden hebben we nog een dag gevaren op je motorjacht. Je stuurde de boot nog met gemak de sluizen bij het IJsselmeer in. Het was de laatste keer dat jij, Simon, Roel en ik bij elkaar waren.

Ooit vier directeuren en één stagiaire en we zijn allemaal weg bij Hollandse Hoogte en jij bij ons. Louis bedankt voor je vriendschap, je vakmanschap en je collegialiteit.

Those where the days my friend.

 

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.