banner festival 23

— vrijdag 31 maart 2017, 09:00 | 0 reacties, praat mee

Lokaal

© Truus van Gog

De lokale nieuwsmarkt is volop in beweging. En helaas niet altijd de goede kant op. De Persgroep ontslaat twee derde van de journalisten en gaat haar 140 huis-aan-huisbladen op een andere manier vullen. En TMG verkoopt 47 huis-aan-huisbladen aan BDU in Barneveld en sluit de deuren van een handvol titels. Daarbij gaan ook banen verloren. Laatste wijziging: 31 maart 2017, 11:16

BDU staat er bovendien bekend om haar huis-aan-huiskranten met vooral slecht betaalde freelancers te maken. Desondanks is het te prijzen dat BDU en de Persgroep nog iets proberen. Norbert Witjes, hoofd content BDUmedia, hield kort geleden nog een pleidooi voor zijn bladen die ondanks de moeilijke tijden nog wel de lokale politiek volgen en allemaal met een redactiestatuut werken. 

Is er nog goed nieuws? Positief is, dat mensen interesse hebben in hun directe omgeving. Alleen zijn ze via papier niet meer, of onvoldoende, te bereiken, of het nu gratis is of betaald. Via andere, veelal gratis kanalen, zijn die mensen natuurlijk wel te bereiken. Alleen daar zijn het niet de uitgevers maar Google en Facebook die de winsten opstrijken. En die twee giganten weigeren journalisten op de loonlijst te zetten.

Zo werkt de nieuwe economie. Het grootste taxibedrijf (Uber) heeft geen taxi’s, de grootste verhuurder (Airbnb) geen accommodaties en het grootste contentplatform geen journa­lis­ten. Misschien moeten we daar eens iets aan veranderen.

Het lijkt mij daarom het beste als er driftig wordt gezocht naar nieuwe verdienmodellen waarbij de oude en nog steeds bestaande wens om geïnformeerd te worden, wordt gekoppeld aan de nieuwe manieren van distributie en geld verdienen. Overheidssteun is daarbij helemaal geen slecht idee. Maar dan wel steun om die nieuwe wegen te vinden en niet om de bestaande situatie in stand te houden. Ik vind het zonde om overheidsgeld te besteden aan het behoud van print, terwijl het doel zou moeten zijn behoud van onafhankelijke journalistiek.

Bekijk meer van

TMG de Persgroep BDU

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.