Inzenden Tegel 2019

— maandag 23 januari 2012, 14:17 | 0 reacties, praat mee

Lobbyen om ‘verantwoordelijkheid’

WEBLOG De tienjarige verjaardag van Al Jazeera was wel een mooi moment, vonden ze in Qatar. Dus is hoofdstad Doha het decor geworden voor een internationale conferentie over veiligheid van journalisten in ” dangerous situations”.  NVJ-voorzitter Hella Liefting woont de conferentie bij en bericht over de lobby voor een zinnetje over de verantwoordelijkheid van mediabedrijven voor hun personeel.

Zondag is daar een lijvig document met stevige aanbevelingen aangenomen voor de UN, voor landen, voor mediabedrijven en voor journalisten zelf. Zo moeten mediabedrijven hun mensen beter trainen en verzekeren, moet de UN eindelijk eens vaart maken met het invoeren van wettelijke bescherming en moeten journalisten zelf beter voor elkaar zorgen als ze in gevaar zijn.

De conferentie was belegd uit zorg over het groeiend aantal journalisten dat tijdens het werk het leven laat. Al twee jaar lang komt elke week een journalist om. Elke week! En daar zijn de plaatselijke fixers, vertalers, chauffeurs en aanverwanten niet bij inbegrepen.

Stoer, die aanbevelingen. Natuurlijk ging dat niet zomaar. Achter de schermen hebben de uiterlijk zo beschaafde Arabieren naar verluidt erg ruzie gemaakt. Het begon al met de titel van de conferentie. Aanvankelijk heette het “hot spots”, maar dat bleek politiek te beladen. En het woord conflict was al helemaal ongewenst, want dat kan zomaar een waardeoordeel over een ander land inhouden.

Dat journalisten vooral omkomen als doelwit van lui die hen liever de mond snoeren (drie van de vier) kon niet voorkomen dat er in de coulissen hard werd geknokt om onwelgevallige termen uit de weg te gaan. Het feit dat de conferentie werd opgeluisterd door de nieuwe baas van Al Jazeera en de minister van buitenlandse zaken heeft daar ongetwijfeld mee te maken. Beiden zijn namelijk lid van de Koninklijke familie en de emir van Qatar heeft politieke ambities.

Gelukkig waren er tussen de diplomaten, rechtskundigen, mensenrechtenkenners en andere conferentietijgers ook nog een paar journalisten. Zoals een collega uit de Oekraïne, die tijdens een heel debat over het begrip conflict de eenvoudige vraag stelde waar hij terecht kon als er niet eens een duidelijke link is tussen de dood van een journalist en zijn vak, zoals in zijn kringen tientallen keren is voorgekomen.

En er was die collega die ontslag nam bij Aljazeera omdat de zender wel een zaal en een prijs naar een vorig jaar in Libië omgekomen cameraman heeft genoemd, maar verzuimde te onderzoeken waarom de man geen helm of kogelvrij vest droeg. De vraag waarom het westers personeel wel goed is beschermd werd de man niet in dank afgenomen, maar evenmin beantwoord.

In vorige levens heb ik zelf mensen naar gevaarlijke gebieden gestuurd, en er van wakker gelegen. En dus gezorgd voor betere regelingen en betere afspraken. Die ervaring maakte een klein verbondje mogelijk met de eerder genoemde ex-Al Jazeera man, een collega uit Senegal en een uit de Filipijnen.

Zodat er alsnog een aanbeveling in het slotdocument kwam dat bedrijven zelf ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor ze mensen uitsturen. Nu maar eens kijken of zulke praktische zaken het internationaal diplomatiek circuit ongeschonden doorkomt.

Vanmiddag op bezoek bij het media paradepaard in het Midden-Oosten: Al Jazeera. eens kijken of daar een kritisch vraagje te stellen valt…

Bekijk meer van

Praat mee

anp nieuwe website

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur, 020-30 39 751

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur, 020-30 39 752

Linda Nab
Redacteur, 020-30 39 758

Lars Pasveer
Redacteur, 020-30 39 755

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur, 020-30 39 757

Anneke de Bruin
Vormgever, 020-30 39 753

Marc Willemsen
Webontwikkelaar, 020-30 39 754

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.