— vrijdag 18 mei 2012, 11:11 | 0 reacties, praat mee

Liveblogs

‘Dames en heren, goedenavond. Pim Fortuyn is dood.’ Tien jaar nadat Pim Fortuyn werd vermoord zette de NOS het Achtuurjournaal van 6 mei 2002 online. Toen ik de uitzending terug keek verbaasde ik me over de traagheid. Van de uitzending – er was bijna geen beeld – maar ook van het nieuws. Er werd maar weinig informatie naar buiten gebracht. Hoewel het twee uur na de moord was, was er bijvoorbeeld nog niks bekend over de dader. Hoe anders was dat op internet, dacht ik. Ik herinner me dat ik die avond, met de tv op de achtergrond, druk het forum van Fok.nl aan het F5’en was.

Daar las ik het nieuws namelijk al voordat het op teletekst (of NU.nl) stond. Op het forum werden de laatste ontwikkelingen snel geplaatst. Afgewisseld met geruchten, meningen en analyses. Als een soort liveblog avant la lettré.

Als je de topics van toen echter terug leest zie je hoe weinig bronnen er waren. De informatie kwam enkel van de NOS op tv en radio, 2Vandaag, RTL Nieuws en buitenlandse zenders. Daarnaast trad er enorm veel ruis op door tal van reacties en meningen. Je kan tientallen pagina’s teruglezen zonder ook maar één nieuwe ontwikkeling te ontdekken.

Maar een forum, of een liveblog, is ook niet echt bedoeld om terug te lezen. Van een gespeelde voetbalwedstrijd kijk je ook alleen de samenvatting. Op 6 mei 2002 was het forum de plek om het nieuws te volgen, al was het alleen maar vanwege de content-aggregatie en het openbaar afwegen van de bronnen (‘hij is niet neergestoken, maar neergeschoten, meldt de NOS nu’).
Tegenwoordig is er veel meer mogelijk, al is het alleen maar vanwege de vele bronnen. Via Twitter vind je ooggetuigen en meningen die er toe doen, audio en video om te embedden en ook overheidsinformatie die via websites wordt aangeboden. En, niet geheel onbelangrijk, journalisten ter plaatse houden tegenwoordig rekening met het online publiek.

Toch gebruiken we het liveblog alleen bij groot nieuws en blijven we voor de rest voornamelijk de samenvatting geven. Natuurlijk, berichten op nieuwssites worden constant bijgewerkt en aangevuld met links, video’s en achtergrondinformatie. Maar het eindresultaat is hetzelfde: een verrijkt nieuwsbericht waarvan het onduidelijk is hoe het tot stand is gekomen.
Daar is niet per se iets mis mee. De lezer is vaak nog conservatiever dan de journalist. Maar benutten we de mogelijkheden optimaal? Nee, dat niet. Wat dat betreft hebben de journaals, van zowel NOS als RTL, de afgelopen tien jaar meer stappen gezet. Ze weten volgens mij afwisselendere, snellere en mooiere uitzendingen te maken. Ook als er geen groot nieuws is.
Misschien moeten wij internetjournalisten weer eens kijken naar hoe de internetfora omgaan met nieuws dat niet ‘breaking’ is.
.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

Lex Boon, freelance multimediaspecialist en internetredacteur bij NRC.nl geeft het stokje over aan Alexander Pleijter, hoofdredacteur van De Nieuwe Reporter en universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.