PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— woensdag 20 april 2022, 10:24 | 0 reacties, praat mee

Liveblog Oekraïne: dagen lijken geteld voor Marioepol; Russische bezetting Tsjernobyl levengevaarlijk

Dinsdag 19 april: nieuwe graven op een geïmproviseerde nieuwe begraafplaats in Irpin, een stad nabij hoofdstad Kyiv. | Emilio Morenatti / AP

In dit artikel houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne en de impact op journalisten, media en journalistiek. De slag om Marioepol gaat een beslissende fase in; verschanste troepen doen een laatste oproep. Auschwitz-overlevende zweert na Hitler en Stalin ook Poetin te zullen overleven. Ze voegde een hoofdstuk toe aan haar nog te verschijnen autobiografie. Laatste wijziging: 21 april 2022, 08:49

We houden een overzicht bij met journalisten die verslag doen vanuit Rusland en Oekraïne. Dat overzicht vind je hier.

Marioepol toneel van zware gevechten
Volgens militaire analisten is het Oekraïense verzet in de havenstad Marioepol bijna gebroken, maar lukt het Oekraïense strijdkrachten in de Donbas-regio om nieuwe Russische aanvallen te weerstaan. Er zijn onbevestigde berichten dat Russen over enkele uren (15 uur Nederlandse tijd) een staakt-het-vuren hebben beloofd voor evacuatie van burgers en ‘humanitaire doelen’.

Hoeveel waarde daaraan gehecht moet worden, is de vraag. Volgens de burgemeester wordt vandaag geprobeerd om 6000 burgers te evacueren met behulp van 90 bussen.

Illia Ponomarenko, verslaggever van dagblad The Kyiv Independent, zegt dat de leider van de Oekraïense strijdkrachten in de belegerde havenstad hem heeft benaderd op Facebook. De laatste troepen zitten verschanst in staalfabriek Azovstal.

Rusland heeft troepen opgeroepen zich over te geven. “Wie zich overgeeft blijft gegarandeerd in leven”, aldus een Russische commandant.

Extra hoofdstuk autobiografie Auschwitz-overlevende
Een 96-jarige Oekraïense schrijfster en Auschwitz-overlevende, van wie een autobiografie uitkomt, heeft op de valreep nog een hoofdstuk toegevoegd over haar jongste gedwongen vlucht voor de oorlog. Anastasia Gulej zegt dat ze geen woorden heeft voor wat “bewonderaars van Hitler binnen het Kremlin” hebben aangericht in Boetsja en havenstad Marioepol.

De havenstad ligt na weken van beschietingen grotendeels in puin. Gulej zegt in een interview met het Britse dagblad Metro dat ze na Hitler en Stalin “ook deze klootzak van een Poetin” zal overleven.

Taiwanese tv-zender blundert met oorlogsmelding
Iedereen is on edge, wat de blunder van een Taiwanese tv-zender extra pijnlijk maakt. Zender CTS uit hoofdstad Taipei toonde door een fout tijdens de live-uitzending graphics waarin een Chinese aanval werd aangekondigd. Het betroffen echter proefbeelden die uit voorzorg in het kader van burgerbescherming en een rol als rampenzender waren gemaakt.

De maker had zich bij deze test-graphics uitgeleefd: de chyron bevatte onder meer meldingen van bombardementen van de haven met Chinese kruisraketten. De zender heeft nederige excuses gemaakt aan de kijkers, meldt persbureau AFP.

Tsjernobyl
Bij de wekenlange bezetting van Tsjernobyl hebben Russische troepen met vuur gespeeld en zichzelf in levensgevaar gebracht, aldus toezichthouders bij de reactor, die in 1986 bij een mislukte test ontplofte. Medewerkers moesten bijna een maand onafgebroken werken, met nauwelijks pauze en eten en onder constante bedreiging.

Buiten groeven Russische troepen loopgraven in radioactieve grond, die in 1986 juist was bedekt bij de opruimwerkzaamheden. Ze zouden ook sterk radioactieve souvenirs hebben meegenomen, meldt Associated Press na gesprekken met Tsjernobyl-medewerkers.

De medewerkers stellen dat de bezetting van het reactorgebouw een vooropgezet plan was, als verkapt nucleair dreigement. Tegelijk is de wijze waarop Rusland jonge soldaten inzette volgens hen bewijs dat de Russische legertop niets geeft om levens. Ze vrezen dat de jonge soldaten hun gezondheid ernstig hebben geschaad.

Bij het vertrek zouden Russen verder zo’n 150 Oekraïeners hebben afgevoerd die de voormalige reactor in normale tijden bewaken. Zij zijn mogelijk naar Wit-Rusland overgebracht, dat Rusland logistieke ondersteuning biedt in de oorlog met Oekraïne. Van de rond 6000 reguliere werknemers zijn er momenteel nog slechts 100 aanwezig in Tsjernobyl. Meer bij Associated Press

Divers

Bekijk meer van

Oekraïne liveblog

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.