— woensdag 10 juni 2020, 10:03 | 2 reacties, praat mee

Little Britain van Britse streamingplatforms; politieseries en oude films ook ter discussie

Opnamen voor de oneerbiedige komedieserie Little Britain| Geoff Robinson Photography / Shutterstock

Met een verwijzing naar 'veranderde tijden' hebben de BBC en de Britse tak van Netflix besloten om de komedieserie 'Little Britain' uit 2003-2007 van hun streamingplatforms te verwijderen. In Nederland staan afleveringen via omroep VPRO op NPO Start.

De VPRO meldt aan Trouw dat er nog geen besluit is genomen over de serie. De typetjes in Little Britain, gespeeld door witte komieken Matt Lucas en David Walliams zijn niet onomstreden, zoals travestieten, homo’s en een zwarte vrouw met morbide obesitas.

Lucas stelde eerder dat hij spijt heeft van sommige personages en nu zeker geen zwarte personages meer zou spelen.

“Onze komedie was veel gemener dan dat ik nu zou maken. De maatschappij is opgeschoven en ook mijn eigen visie is geëvolueerd. Er was geen kwade opzet - je zou ons hoogstens van hebzucht kunnen beschuldigen. We wilden opscheppen door te laten zien wat een diverse karakters we konden spelen”, aldus Lucas in 2017.

Streamingsdienst HBO Max haalde filmklassieker Gone With The Wind offline, wat tot verontwaardiging op sociale media leidde. Acteur Jeffrey Wright stelde dat ook films met beladen en achterhaalde racistische stereotypen een rol hebben:

De Amerikaanse studio Paramount heeft realityserie COPS beëindigd. Tegenstanders zeggen dat zulke series politiegeweld verheerlijken.

HBO Max heeft laten weten dat de verwijdering van Gone With The Wind tijdelijk is, om commentaar en historische context toe te voegen. Een remaster van de film in 2014 op Blu-ray gaat al van een korte melding vooraf gepaard over de racistische stereotypen. Enkele Disney-(teken)films op streamingdienst Disney+ hebben ook waarschuwing vooraf over “achterhaalde culturele weergaven”.

Bekijk meer van

Netflix BBC

Praat mee

2 reacties

Griselda Visser Molemans, 10 juni 2020, 11:12

Check de tekst nog even. ‘Negerin” versus ‘achterhaalde racistische stereotypen’. De term is ‘zwarte vrouw’. Kennelijk is dit soort taalgebruik nog steeds geaccepteerd op de redactie anno 2020.

Lars Pasveer, 10 juni 2020, 12:23

Dank voor de correctie. Ik zal het woord in de toekomst vermijden.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.