banner persveilig

— maandag 26 oktober 2020, 14:47 | 0 reacties, praat mee

Libris Geschiedenis Prijs 2020 naar Pieter van Os

Pieter van Os ontving de prijs op afstand, tijdens een bijeenkomst in TivoliVredenburg in Utrecht | Libris

Journalist Pieter van Os heeft de Libris Geschiedenis Prijs 2020 gewonnen voor het boek Liever dier dan mens. Een overlevingsverhaal, dat het levensverhaal van de Joodse Mala Kizel beschrijft.

Aan de Libris Geschiedenis Prijs, dat historische boeken die een algemeen publiek aanspreken beloont, is een bedrag van 20 duizend euro verbonden. De prijs werd dit jaar voor de veertiende keer uitgereikt.

De jury schrijft: “Van Os reisde voor zijn boek door Oost-Europa, en laat zien dat de historicus die zoekt ook veel kan vinden. Aan de hand van het overlevingsverhaal van één vrouw schreef hij een indringend en onthutsend, maar ook genuanceerd boek over het vreselijke lot van de Joden, en tegelijkertijd over actuele obsessies met volksaard en identiteit.”

De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, honderd Libris-boekhandels, het Nederlands Openluchtmuseum, de VPRO, Rijksmuseum Amsterdam en de Volkskrant. De Volkskrant interviewde Van Os naar aanleiding van het winnen van de prijs.

Van Os: “Wat het bijzonder maakt, is dat [Kizels verhaal] ook over identiteit gaat. Ik denk dat wij de verschillen tussen mensen overschatten, en onderschatten hoe goed we ons in elkaar kunnen verplaatsen. Dat heeft niets met rechts of links te maken. Tegenwoordig is er snel kritiek als we iets zeggen over mensen die van ons verschillen, omdat we hun ervaringen niet kennen.”

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.