PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— vrijdag 1 augustus 2014, 12:06 | 0 reacties, praat mee

Lezen!

Op de bodem van mijn strandtas ligt verkreukeld en onder een laagje zand. Ik heb het eindelijk weer eens helemaal gelezen. Dat is nog niet zo vanzelfsprekend, want er is nu zelfs wifi in de Italiaanse strandtent, waar ik al jaren kom. En dat terwijl ik dacht dat de tijd daar voor altijd stil zou blijven staan.Wifi is de duivel voor wie een boek wil lezen. Laatste wijziging: 20 augustus 2014, 12:07

Het hopen is op leespolitie die je smartphone afpakt en je een boek in handen drukt. Maar wat voor boek? Een over het land waar je bent?

Olaf Tempelman schreef daarover in de Volkskrant dat dat vaak teleurstellend uitpakt omdat de plaatsen in de boeken niet of niet meer overeenkomen met je eigen waarnemingen. Amechtig en tevergeefs loop je dan achter de fictie aan.

Toch hoeft dat niet altijd het geval te zijn. Zo las ik een boek van de Italiaanse schrijver Sandro Veronesi, wiens hoofdpersoon in ‘XY’ voortdurend wordt geteisterd door telefoontjes van haar moeder. Op de meest onmogelijke momenten. Net zoals gisteren toen de vrouw in de bus naast mij werd gebeld op het moment waarop we een scherpe bocht namen: ‘Ciao mama ik bel je later oké? Het is nu wat lastig’. Ze kon zich nog net vastgrijpen aan de stang.

Dat is misschien wat je zoekt in een boek over het land waar je bent: couleur locale en bevestiging: inderdaad, zo zijn die Italianen.

Ook zonder wifi is het lastig lezen in Italië, want de verhalen komen je van alle kanten tegemoet. Zo ook op het eiland Procida waar ik nu ben. Ik keek net op uit m’n boek recht in het gezicht van een grijze Italiaan met wit onderhemd en een groot gouden anker om zijn nek. Vincenzo woonde jaren in Brooklyn. Hij had daar een Pepsi-Cola fabriek met zijn zwager. Die achter zijn rug de familiemiljoenen vergokte op Wall Street. Sindsdien drijft Vincenzo een restaurantje op zijn geboorte-eiland.

Al de eerste keer toen ik op Procida was, jaren geleden, stapte ik een verhalenbundel in. Ik werd opgehaald door een man in een Fiat 500 die opveerde toen hij hoorde dat hij met een journalist te maken had. Ik mocht direct aanschuiven bij de lunch en kreeg een rondleiding over het eiland. Onderweg bleek deze hoteleigenaar tevens schrijver. Een voortvarende schrijver, want nog voordat ik goed en wel begreep waar zijn boek over ging, stopte hij pal voor de enige boekhandel van het eiland en zei: ‘Mijn eerste boek krijg je cadeau en het tweede kan je nu hier kopen’. Gedwee stond ik bij de kassa. De vrouw die mij het boek verkocht zei: ‘Je bent zeker gestuurd door Pasquale?’. Leespolitie voordat er wifi was.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.