website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Endorsement

Frederique de Jong — Geplaatst op maandag 16 juni 2014, 16:20

Columns Ik ben heel goed in televisie. En in voice-over. En in radio. En in documentaire. Wacht even, waarin? Ja, dat zegt iemand op Linkedin die mij daarvoor ge-endorsed heeft. Ik heb nog nooit een documentaire gemaakt, maar goed.

O maar misschien heeft mijn ­endorser mij ooit voorbij zien komen op de televisie­zender Het Gesprek waar ik het program­ma DocTalk over documentaires presenteerde. Nou dan lift ik dus mooi mee op de successen van de documentairemakers die ik daar interviewde. Andermans succes straalt op mij af dankzij een optie van Linked­in. Deze ‘goedkeuring’ bestaat sinds 2012 en inmiddels worden er meer dan 10 miljoen aanbevelingen per dag verzonden. Kent u het begrip inflatie?

Ongelofelijk: miljoenen mensen zeggen per dag iets aardigs over andere mensen op een sociaal medium. Dat is inderdaad sociaal, maar waarom doen zij dat eigenlijk? Om iets terug te krijgen en zo aan een mooi cv te bouwen. Denk ik. Het is een aanbeveling voor de luie mens las ik op de site van zakenblad Forbes. Voor het schrijven van een aanbeveling (recommandation) moet je echt even gaan zitten, maar die endorsements, goedkeuringen, kun je gewoon aanklikken. Het zegt dus niet zozeer iets over onze kijk op vaardigheden of talent, maar meer iets over onze gemakzucht. Dergelijke waardering heeft de diepgang van een kano. Moest je vroeger moeite doen om iemand een compliment te maken, nu is het klikken op een button genoeg. Liever krijg ik live een compliment of ontmoet ik een luisteraar die mij om de hals vliegt bij de mededeling dat ik de vrouw ben waar zij iedere dag mee wakker wordt (echt gebeurd). Maar ja, daar krijgen andere mensen dan weer niks van mee en daardoor wordt ook mijn cv niet gepimpt.

Ofwel: de endorsements zijn bedoeld voor de buitenwacht. Zodat zij kunnen zien wat je kunt en doet, hebt gedaan of zou kunnen gáán doen. Goed idee, maar volgens mij is het systeem zo lek als een mandje. Al was het alleen maar omdat die optie voor endorsement zo pontificaal in beeld verschijnt als je naar Linkedin gaat, dat je er bijna per ongeluk op zou kunnen klikken. En als je kijkt naar de lijst van steunbetuigingen bij anderen dan is het de vraag of die wel ontvangen zijn van objectieve contacten. Ik krab jouw rug, dan krab jij de mijne. Dat werk.

Ik denk niet dat ik me ooit zal overgeven aan endorsen. Soms knaagt dat aan me want er zijn allerlei aardige mensen die mij kwaliteiten toedichten, soms zelfs kwaliteiten waarvan ik zelf niet wist dat ik ze had. Via deze weg wil ik al die mensen hartelijk bedanken. Excuus voor het niet ‘terug-endorsen. En: ik vind jullie ook geweldig.

1 reactie

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

  1. 1. Jacques Heemskerk, 3 september 2014, 21:10

    Helaas ga ik niets aardigs over u zeggen mevrouw de Jong. Ik erger me namelijk mateloos aan uw uitspraak. U lijkt wel op een van de typetjes van Carlo Boszhard :-(. Werkelijk om van te gruwen! Dit is enkele maanden geleden ook door andere luisteraars aangegeven. Herkent u dit? En zo ja: doet u hier iets mee? Hoewel: zou spraak-training helpen? Ik vraag het mij oprecht af.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.